hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A műizom vékony, gyors, s borzasztóan erős

Szupererős mesterséges izmot hozott létre szén nanocsövekből álló, paraffinviasszal feltöltött szálakból egy nemzetközi kutatócsoport – írja az MTI.

A mesterséges izom százezerszer nagyobb súlyt képes felemelni, mint a sajátja, és 85-ször több mechanikai erőt képes kifejteni, mint a vele megegyező méretű természetes izom - számolt be róla a Science Daily című tudományos portál.

Az anyagkutatók szén nanocsövekből indultak ki, amelyek aprócska üreges grafithengerekből álló "hegesztetlen" csövek. Egyetlen nanocső átmérője tízezerszer kisebb, mint az emberi hajszál átmérője, miközben egységnyi tömegre vonatkoztatva százszor erősebb lehet az acélnál.

"Az általunk kifejlesztett mesterséges izom erős, ultragyors összehúzódásokra képes, amelyekkel az ugyanolyan méretű természetes izomhoz képest kétszázszor nehezebb súlyokat emelhet fel" - magyarázta Ray Baughman kémikus, a kutatócsoport vezetője, a dallasi Texasi Egyetemen működő nanotechnológiai intézet igazgatója. Mint hozzátette, egyelőre nem gondolnak arra, hogy a testen belül lévő emberi izmokat helyettesítsenek az új mesterséges izommal, mert erre jelenleg alkalmatlan.

A Science tudományos magazinban ismertetett tanulmány szerint a mesterséges anyagot úgy készítették, hogy a szállá csavart szén nanocsöveket átitatták paraffinviasszal. Amikor akár elektromosan, akár fénnyel melegítették a viasszal feltöltött szálakat, akkor azok űrtartalma nőtt, tágultak, miközben hosszában zsugorodtak.

Baughman úgy véli, hogy a mesterséges izmot egyszerűsége és nagy teljesítménye miatt széles körben alkalmazhatják a jövőben, például robotokban, műtéteknél használt katéterekben, mikromotorokban, állítható optikai rendszerekben, mikrobillentyűkben vagy akár játékokban.

(forrás: MTI, Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink