hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Tudomány

A leukémia kockázatát növelő négy új génvariációt fedeztek fel

A krónikus limfoid leukémia (CLL) kockázatát növelő négy új génvariációt fedeztek fel brit tudósok, akik kutatásaikról a Nature Genetics című szaklap legújabb számában számoltak be.

A felfedezés azt jelenti, hogy a tudomány jelenleg már 10 olyan génvariációt ismer, amely a krónikus limfoid leukémiához köthető – közölték az Európai Rákkutató Intézet (ICR) kutatói.
 
A krónikus limfoid leukémia a vérképzőszervek leggyakoribb felnőttkori rosszindulatú megbetegedése. A nyugati országokban a CCL adja a leukémiák 30–40 százalékát, az esetek többségét 55 éves kor felett diagnosztizálják. S míg a krónikus limfoid leukémia nagyjából egyforma arányban sújtja az európai és afrikai származású népességet, a betegség igen ritka az ázsiaiak körében.
 
A kutatásokat irányító Richard Houlston professzor szerint bebizonyosodott a CLL örökletes volta: a betegség nem egy 'magányos' gén meghibásodása, hanem többféle genetikus elváltozás összeadódó hatása miatt alakul ki. Az emberek különböző számú rizikófaktorként azonosított génvariációt hordozhatnak: minél több van belőlük, annál nagyobb valószínűséggel betegszik meg az egyén krónikus limfoid leukémiában.
 
„Azoknak a személyek esetében, akiknél 13 rizikófaktort azonosítottunk, az átlagos népességhez képest hétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki CCL” – magyarázta Richard Houlston.
 
A rizikófaktorokat 2503, krónikus limfoid leukémiában szenvedő beteg és 5789 egészséges személy DNS-ének összehasonlítása révén szűrték ki.
 
Korábbi vizsgálatok során Richard Houlston csoportja azt derítette ki, hogy genetikai tényezők fogékonyabbá tehetik az embereket a CLL iránt, s hat olyan gént azonosítottak, amelyek általánosan kimutathatók a krónikus limfoid leukémiában szenvedő betegeknél. Most a teamnek 4 új genetikai tényezőt sikerült azonosítania. A brit kutatók azt is kimutatták, hogy e betegek 87 százalékánál legalább egy ilyen genetikai rizikófaktor kimutatható.
 
MTI
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink