hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

A kutyák észlelik

A kutyák nagy valószínűséggel észlelik a csökkenő vércukorszintet, cukorbetegeknél, olvasható a betegvagyok.hu-n.

A kutatást végzők úgy gondolják, hogy a kutyák képesek, az Izoprén nevű vegyület észlelésére, mely a hipoglikémia esetében a leheletben érződik és az egyik ismertető jegye. Ezen állapotnak, pedig ha a beteg huzamosabb ideig van kitéve, könnyedén remegés, zavartság, fáradtság, rohamok végül pedig eszméletvesztés áldozata is lehet – írja a betegvagyok.hu.

Az angliai Cambridge Egyetem kutatói vizsgálatuk során, lassan csökkentették a vércukorszintjét a kutatásban résztvevő, egyes típusú diabéteszben szenvedő nőknek, majd tesztelték a leheletükben megtalálható vegyületeket, a csökkenő vércukorszintenként kielemezve. A hipoglikémia esetében az izoprén szint csökkent a leglátványosabban, és drasztikusabban.

Az amerikai Diabetes Care orvosi naplójában közölt tanulmány szerzői szerint, az emberek nem képesek a vegyület észlelésére, azonban a kutyák nagy valószínűséggel képesek rá. Szerintük lehetséges a kutyákat megtanítani arra, hogy észleljék a vegyületet a gazdájuk leheletében és, hogy még időben figyelmeztessék őket a vércukorszint hirtelen csökkenésére – derül ki a Betegvagyok cikkéből.
A kutatók hozzá tették, hogy ez a felfedezés a vércukorszintet a leheleten keresztül vizsgáló műszer fejlesztésére is ihletet ad, mely olcsóbb és könnyebben használható lenne, az ujjbegyen keresztül mérő társával szemben.
 
A további részletekért katintson a betegvagyok.hu-ra.
(forrás: betegvagyok.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink