hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Tudomány

A környezeti mérgek terméketlenné tehetik a férfiakat

Az iparosodott országok férfinépességének fokozódó terméketlensége valószínűleg a környezeti mérgekkel áll összefüggésben.
Egy európai tanulmány most alátámasztja azt a gyanút, hogy a hormonálisan ható vegyületek károsan befolyásolják a férfi nemi szervek fejlődését, és lehetséges, hogy a hererák kialakulásához is hozzájárulnak. E betegség elterjedése, illetve a férfiaknál egyre gyakrabban elforduló terméketlenség rejtély a kutatók számára, mivel különböző országokban eltérő mértékben jellemzőek. Ilyen zavarok például Finnországban jóval ritkábban fordulnak elő, mint Dániában, pedig a két északi ország iparosodottsága hasonló szintű.

Egy dán, finn és német egyetemekről összeállt kutatócsapat most megvizsgálta azt a feltevést, amely szerint a környezeti mérgek lehetnek ludasak a problémák felmerülésében.

Összesen 68 dán és finn szoptató anya tejében mérték meg az úgynevezett endokrin diszruptorok (EDC) mennyiségét - közölte a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása a Journal of Andrology című szaklapban megjelent cikkre hivatkozva. Az EDC-k olyan anyagok, amelyek a hormonháztartásra hatnak.

A kutatókat meglepte, hogy egyes EDC-k, többek között néhány dioxin, poliklórozott bifenil és rovarölőszer Dániában jóval nagyobb koncentrációban fordulnak elő az anyatejben, mint Finnországban. Ez a tény megerősíti a gyanút, hogy ezek és hasonló anyagok állhatnak a férfiak termékenységi zavarai mögött. A kutatók ennek ellenére is azt tanácsolják az anyáknak, hogy továbbra is szoptassák gyermekeiket.

Az EDC-kkel egyébként műanyag termékekben, festékekben vagy rovarölőkben találkozhatunk, de zsíros élelmiszerekben is fellelhetők.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink