hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A kőhidaktól a géntechnikáig

Amatőr történészek azt kutatták, hogy hazánk mai területén egyes technikai eszközöket mióta ismernek. Terjedelmes táblázatokban foglalták össze, hogy egy-egy gyermek születése időpontjában milyen új eszközöket kezdtek alkalmazni, amelyeket az édesapa születésekor még nem ismertek.

A Pannon Technikatörténeti Alapítvány (PTA) amatőr történészei időszámításunk kezdetét vették az idősorban emberöltőként megtett ugrás választott kiindulópontjának, egy emberöltőnek pedig - a korábban sokkal alacsonyabb átlagéletkorok miatt - 27,3 évet tekintettek.
A sokáig alig gyarapodó technikai újdonságokat hirtelen megsokszorozta a rómaiaknak a Pannon-medencébe érkezése a harmadik évszázadban, amikor például megjelentek a kőből készült hidak, a burkolt utak és egyfajta cementet is használtak már az építkezéshez. Az újabb technikai eszközök, módszerek tömeges elterjedését ezután viszont csak - több mint hat évszázad múltán - őseink bejövetele, aztán az ezredforduló táján a királyság kialakulása és a nyugati behatások tették lehetővé.
A fejlődés rohamos és egyre tartó gyorsulásának érzékeltetésére a táblázatokból (az emberöltős lépcsőket átugorva) kiválasztottak egy ma 82 éves férfit, akinek ebben ez évben született ükunokája, és éppen 82 évvel az ő születése előtt, 1844-ben az ükapja.
Az ükapa születése idején a mai Magyarország területén még nem volt villanyvilágítás, gáz-, víz-, csatornahálózat, híd a Dunán, vastestű hajó, vasút, villamos, sínpálya, hengermalom, műanyag, gumi, gumikerék, autó, távíró, telefon, aszfaltburkolat, tépőzár, siló, traktor, tengeralattjáró, géppuska, repülőgép, vízöblítéses vécé, hatásos vakcina, injekció, alumínium edény, színes fotó, film, írógép, mikrotechnika, egységes mértékrendszer, elektronmikroszkóp, röntgen-vizsgálat, rádió. És persze sok egyéb, ma már megszokott, huszadik századi technikai csoda sem.
A most 82 éves "alapférfi" születésekor, 1926-ban az előbbiekből már minden létezett. De egyebek mellett még nem volt színes film, sugárhajtású repülőgép, légpárnás jármű, mágneses lebegtetés, nukleáris erőmű, atomfegyver, nylonharisnya, kombájn, teflonedény, nanotechmika, szerv-átültetés, magzatbeültetés, rákszűrés, fogamzásgátló tabletta, AIDS-gyógyítás, holográf, lézer, televízió, űrrakéta, űrutazás, Holdra lépés, rádióteleszkóp, a Naprendszert elhagyó űrszondák, műholdas színes tévéműsor-szórás, GPS, napelem, mikrosütő, DNS, mesterséges élelmiszerek, génkezelés, mobil-telefon, magnetofon, videó és persze számítógép, internet sem. Mind több technikakutató véleménye szerint a legmerészebb sci-fi írók által sem elképzelt, s meg nem jósolt számítógép feltalálása és alkalmazása, valamint a számítógépre épült programok egyelőre töretlen fejlődése nagyobb jelentőségű a legtöbb eddigi technikai felfedezésnél, találmánynál.
Az érdekes összevetésekből kitűnt, hogy a korszakos találmányok jelentős részét még megálmodni sem tudták a régebbi korok emberei, s még Jules Verne vagy Ray Bradbury fantáziája sem volt eléggé merész a mai kor technikai csodáinak átfogó megjövendölésére. Így a PTA műkedvelő munkatársai sem mertek olyan, a jövő várható technikai újdonságait tartalmazó listát megjövendölni, amelyekről az idén született dédunoka 2090-ben, azaz 82 éves korában leolvashatná majd az utódainak, hogy mi minden nem volt még, amikor ő jött a világra, azaz 2008-ban.


-szűcs- (MTI-Press)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink