hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

A jó apa-gyerek kapcsolat és az önbizalom

A HVG Extra Pszichológia magazin szerint évtizedek kutatásai bizonyítják az apák központi szerepét az egészséges önértékelésben.

Caroline Payne-Purvis, a Floridai Egyetem munkatársak utatásában tizenéves lányok szexuális életét, ezen belül is rizikómagatartását vizsgálta. Eredményei egyértelművé tették, hogy ha egy tinédzserlány jó kapcsolatot ápol az apjával, kisebb a kockázata annak, hogy nem megfelelő partnerekkel randevúzik. Úgy is fogalmazhatunk, hogy egészséges önbizalmuk és stabil nemi identitásuk megvédi őket attól, hogy „bárkinek” odaadják magukat.

Jennifer Byrd-Craven amerikai pszichológus és munkatársai fiatal hölgyek hormonváltozásait vették górcső alá. Az eredmények a kutatók igyekezetét igazolták. 2012-ben publikált írásukban kiemelték, hogy azok a lányok, akiknek az apjukkal jó kapcsolatuk volt, már a reggeli ébredést követően is alacsonyabb stresszhormonszintet mutattak. A kutatók megjegyzik: a jó apai kapcsolatú lányok stresszes helyzetben, illetve probléma megvitatása közben is megőrizték nyugalmukat. A rossz apai kapcsolatúak stresszhormonszintje a konfliktusok esetén megemelkedett, stresszhelyzetben pedig gyakrabban magukba zárkóztak.

Számos kutatás utal arra, hogy a korai apai jelenlét csökkenti a kamaszlányok szorongását, növeli önérzetüket és általában véve szociális készségeiket. Melissa Home, a Georgetowni Egyetem pszichológusa 2011-ben kamaszlányok társkapcsolati boldogulását vizsgálva fogalmazta meg, hogy a lányok önbizalma, a párkapcsolaton belüli alárendelődése elsősorban az apjukhoz fűződő kapcsolat minőségétől függ. A Rutgers Egyetem 2014-ben megjelent kutatása szerint még a gyermeküktől külön élő apák is jelentősen befolyásolják gyermekeik étkezési szokásait, ha több időt töltenek gyermekeikkel, illetve a szeretetüket gyakrabban kifejezik. Az apai törődés stabilizálta a gyerekek étkezési szokásait, akkor is, ha az apa nem volt jelen, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink