hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A parietalis agykéreg tevékenysége lehet az autizmus új diagnosztikai markere

A PLOS ONE folyóiratban megjelent tanulmányukban a Yale Egyetem kutatói arra a kérdésre keresték a választ, hogy milyen neurológiai elváltozások állhatnak annak a jelenségnek a hátterében, hogy az autizmusban szenvedők általában nem néznek partnerük szemébe egy beszélgetés során.

Korábban igen nehéz volt ilyen vizsgálatot végrehajtani, mivel két személy agyát egyidejűleg kell megfigyelni az interakció folyamán. Ehhez a Yale munkatársai egy olyan sisakot készítettek, amely közeli infravörös spektroszkópiás érzékelőkkel mérte az egyes agyterületek tevékenységét mindkét résztvevőnél (egy egészséges és egy autista személynél).

Az eredmények szerint a dorsalis parietalis agykéreg aktivitása normál beszélgetőknél jelentősen megnő, ugyanez azonban autistáknál csak kis mértékben tapasztalható az autizmus súlyosságától függően. Ez az eredmény azért fontos, mert az új módszernek később komoly szerepe lehet az autizmus korai szűrővizsgálatai során.

Forrás: Joy Hirsch et al, Neural correlates of eye contact and social function in autism spectrum disorder, PLOS ONE (2022).

 

Forrás: Medical Tribune
Forrás: Medical Tribune

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink