hirdetés
2019. november. 16., szombat - Ödön.
hirdetés

 

A combjában van a veséje

A 24.hu szerint egy manchesteri kisfiú valószínűleg az egyetlen a világon, akinek hiányzik a 7p22.1 kromoszómája, emiatt olyan helyen van a veséje, mint senki másnak. A genetikai hibát az orvosok a fiú után Hamish-szindrómának nevezték el:

hirdetés

Míg a fiú egyik veséje a rendeltetésszerű helyén van, a másik a jobb combjának a felső részén, ennek ellenére működik – írta a brit Daily Mail. A fiú 2008 májusában öt és fél héttel előbb született a kiírtnál, és noha csak 907 grammal, egészségesnek tűnt, de aztán az orvosok több problémát is felfedeztek nála. Lassabban fejlődött, lassabban érte el mérföldköveket, mint kellett volna.

A ritka rendellenesség miatt csak az egyik fülén hall, és komoly asztmarohamok is gyötrik. Mindemellett gerincproblémái, tanulási nehézségei is vannak, és csak egy gép segítségével tud kommunikálni. Az első műtétje mindössze négy hónaposan volt, sérv miatt. Az anya szerint noha most minden rendben van, de például, azt sem tudni, mi van, ha egyszer húgyúti problémája lesz, arra hogy reagál majd a rossz helyen levő veséje. Ő az egyetlen, akinek a combjában van, így az orvosok tapasztalatai sem segíthetnek.

Tanulási nehézségei miatt, problémája van az írással, olvasással és a beszéddel is, az anya otthon ápolja, feladva a munkáját. A genetikai hibát az orvosok a fiú után Hamish-szindrómának nevezték el, írja a lap.

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink