hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Új stratégia világossejtes veserák kezelésére

Amerikai kutatók sikeresen azonosították a világossejtes veserák (ccRCC – clean cell Renal Cell Carcinoma) kialakulásában hibás működésük folytán szerepet játszó tumorszuppresszor gének fő regulátor molekuláját, az ISGF3-at. Az ISGF3 koncentrációjának a rákos sejtekben történő növelésével a daganatok mérete csökkent, és apróbb nodulákra estek szét.

A Philadelphia University és a Thomas Jefferson University kutatói a tumorszuppresszor gének inaktiválódásának okait és következményeit találták meg a fő regulátor molekula azonosításával. Cikküket az eLIFE folyóiratban jelentették meg, a teljes cikk az alábbi linken érhető el: Multiple tumor suppressors regulate a HIF-dependent negative feedback loop via ISGF3 in human clear cell renal cancer.

Az egér és emberi sejteken végzett vizsgálatok során a kutatók azonosították, hogy a ccRCC kialakulásának elsődleges oka a VHL tumorszuppresszor gén inaktiválódása.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A tumorszuppresszor gének lelassítják a sejtosztódást, kijavítják a DNS-hibákat, és irányítják a programozott sejthalált, azaz „megmondják” a sejteknek, hogy mikor pusztuljanak el. Ezeknek a géneknek a mutációi vagy inaktiválódásuk megakadályozza megfelelő működésüket, ami kontrollálatlan sejtosztódáshoz és a daganatok megjelenéséhez vezet. A VHL inaktiválódását általában más tumorszuppresszor génekben megjelenő mutációk követik, melyek a ccRCC-ben szerepet játszó géneket is érintik (például: PBRM1 és KDM5C).

A kutatók azt vizsgálták, hogy a tumorszuppresszor gének inaktiválódása azonos biokémiai útvonalon zajlik-e, azaz függetlenek-e egymástól vagy sem. A génexpressziós mintázatok során a kutatók megállapították, hogy a VHL, PBRM1, KDM5C, SETD2 és BAP1 gének egyaránt kapcsoaltban állnak az ISGF3 (interferon-stimulált génexpressziós faktor 3) molekulával, mely kulcsszerepet tölt be a szervezet vírusfertőzésre adott válaszában. Amikor a kutatók megfordították a folyamatot, és növelték az ISGF3 regulátorok koncentrációját a ccRCC ráksejtekben, a daganatok mérete csökkent, és apró nodulákra estek szét.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink