hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

300 évig élnének a Szilícium-völgy milliárdosai

A Szilícium-völgy milliárdosai mérhetetlen vagyonukat az emberi élet meghosszabbítását célzó projektekbe öntenék, írja a Portfolio.

Egyes kutatások szerint bizonyos orvosi eljárásokkal és gyógyszeres kezelésekkel az emberi élet várható időtartamát akár 200, vagy 300 évre is ki lehet majd tolni. A kérdés, ami megosztja a szakértőket és a közvéleményt, hogy vajon mindez csak egy szűk kör, a legvagyonosabbak kiváltsága lesz, vagy idővel szélesebb rétegek is részesülhetnek majd belőle.

Számos technológiai megoldás, amit korábban csak a tehetősebbek élvezhettek, ma tömegeket szolgálnak ki. Igaz ez a repülésre, az okostelefonokra és sok gyógyszerre is. Legalábbis ezt állítja Stefan Schubert, a London School of Economics and Political Science „hatékony altruizmusra” specializálódott kutatója.

A Skype társalapítója, Jaan Tallinn szerint a spontán halál már önmagában "morálisan helytelen", így az élet meghosszabbítására irányuló erőfeszítések erkölcsileg igazoltnak tekinthetők. Szerinte az early adopterek mindig többet hajlandóak fizetni egy technológiáért, mint amennyiért a tömegpiacon el lehetne adni. Ez a réteg ráadásul mindig nagyobb kockázatot is vállal. A piac kockázatos és drága jellege pedig exkluzívvá teszi magát a végterméket is. Szerinte azt követelni, hogy egy szolgáltatás mindenki számára elérhető legyen, mielőtt bárki is használta volna, kontraproduktív.

Sean Ó hÉigeartaigh, a Cambridge University egzisztenciális kockázatokkal foglalkozó kutatója szerint rengeteg előnye van az élethosszabbító kutatásoknak olyan betegségek megelőzésében és kezelésében, mint az időskori demencia és különböző szívbetegségek. Néhányan amiatt aggódnak, hogy a Föld véges erőforrásai nem lesznek majd képesek ellátni egy megnövekedett életkorú populációt, de Ó hÉigeartaigh szerint, mire ez valóban aktuális lesz, addigra stabilizálódni fog a népesség a föld számos pontján. Hozzáteszi ráadásul, hogy mire az élethosszabbítást kutatók valós eredményeket is fel tudnak mutatni, addigra már az eutanázia is sokkal elfogadottabb lesz társadalmilag.

További részletek

(forrás: Portfolio)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink