hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A légzésfunkciós vizsgálatok értelmezése – lépcsőzetes megközelítés

Az ambuláns légzésfunkciós vizsgálat, más néven spirometria jelentős segítséget nyújt a házi orvosoknak a légzészavarok diagnosztizálásában és kezelésében. Ha az obstruktív rendellenesség kimutatható, az orvosnak meg kell állapítania, hogy az visszafordítható-e. Az asztma tipikusan reverzibilis kórkép, míg a krónikus obstruktív tüdőbetegség nem visszafordítható.

A légzésfunkciós vizsgálatok (PFT, pulmonary function test) hasznosak a tisztázatlan légzőszervi tünetek okának diagnosztizálásában és az ismert légzőszervi betegségben szenvedő betegek állapotának nyomon követésében.

 

Első lépés: annak megállapítása, hogy alacsony-e az FEV1/FVC arány

A PFT eredmények értelmezésében az első lépcső annak megállapítása, hogy alacsony-e az erőltetett kilégzési másodperctérfogat és az erőltetett kilégzési vitálkapacitás (FEV1/FVC) hányadosa, mivel annak alacsony értéke obstruktív rendellenességre utal.

A legtöbb modern PFT-szoftver ki tudja számolni a normális alsó határának megfelelő értéket.

 

2. lépés: Annak megállapítása, hogy alacsony-e az FVC értéke

Az orvosnak meg kell állapítania, hogy felnőtt beteg esetén alacsonyabb-e az FVC értéke, mint a normális alsó határa, illetve 5−18 éves gyermek esetében alacsonyabb-e az FVC értéke, mint az adott korosztály esetében várható érték 80 százaléka; amennyiben igen, az szűkületre utal.

 

3. lépés: A szűkületre utaló mintázat igazolása

Ha a kiinduló légzésfunkciós vizsgálati eredmények szűkületre utaló mintázatot vagy olyan kevert formát jeleznek, amelyet a bronchodilatátorok nem korrigálnak, a beteget teljes, a szénmonoxid-diffúziós kapacitást (DLCO)is mérő PFT-re kell küldeni. Az oxigén helyett a szénmonoxid használatát az indokolja a gázáramlás értékének kiszámítása során, hogy annak jóval magasabb az affinitása a hemoglobinhoz.

A teljes PFT megadja a beteg teljes tüdőtérfogatát (TLC, total lung capacity). A szűkületre utaló mintázat akkor jelez valódi szűkülettel járó tüdőbetegséget, ha a teljes tüdőtérfogat 5 és 18 éves kor közötti gyerekek esetében kevesebb, mint a normálisan várható érték 80 százaléka, illetve felnőttek esetében kevesebb, mint a normális alsó határa.

 

4. lépés: A rendellenesség súlyosságának megállapítása

Amennyiben jelen van az 1. és 2. lépésben meghatározott obstruktív rendellenesség, szűkületre utaló mintázat vagy kevert kép, az orvosnak meg kell állapítania a rendellenesség súlyosságát; a súlyossági fokozatok a normálisan várható FEV1 érték és a kapott FEV1 érték arányán alapulnak.

 

5. lépés: Visszafordítható-e az obstruktív rendellenesség?

Ha a betegnél obstruktív rendellenesség áll fenn, az orvosnak meg kell állapítania, hogy a rendellenesség visszafordítható-e – ehhez meg kell néznie, hogy emelkedett-e a FEV1 vagy az FVC értéke hörgőtágító kezelés után. Asztmával küzdő személyek esetében az obstruktív rendellenesség általában teljes mértékben visszafordítható, míg COPD esetében általában nem.

 

6. lépés: Bronchialis provokációs légzésvizsgálatok

Ha a légzésfunkciós vizsgálat eredménye normális, de az orvos testmozgás vagy allergia által kiváltott asztmára gyanakszik, a következő lépés a provokációs légzésvizsgálat, így pl. metakolin-provokáció, mannitol-belégzési provokáció, laboratóriumi terheléses provokációs vizsgálat, illetve esetenként eukapniás akaratlagos hiperpnoé teszt. Amennyiben a FEV1 értéke eléri vagy meghaladja a standard spirometria által előrejelzett érték 70 százalékát, a diagnózis felállításához bronchiális provokációs légzésvizsgálatot kell végezni. Ha a FEV1 kevesebb az előjelzett érték 70 százalékánál, megfontolandó hármas bronchodilatátor kezelés alkalmazása.

 

Metakolin-provokáció

A metakolin-provokáció kifejezetten érzékeny eszköz az asztma diagnosztizálásában, azonban gyenge specificitása miatt sok álpozitív eredményt ad. Pozitív a metakolin-provokáció eredménye, ha 4 mg/ml vagy annál kisebb koncentrációjú metakolin-belélegzés kapcsán a FEV1 csökkenése meghaladja a 20 százalékot.

 

Mannitol-belégzési provokáció

A mannitol-provokációs teszt az asztma vagy a fizikai terhelés által kiváltott hörgőszűkület diagnózisában kisebb érzékenységű vizsgálat, mint a metakolin-provokáció, azonban az asztma diagnózisában a specificitása nagyobb, mint a metakolin-provokációé. A mannitol-provokációs teszt eredménye akkor minősül pozitívnak, ha összesen 635 mg vagy annál kevesebb mannitol belélegzése a kezdeti FEV1-értéket több mint 15 százalékkal csökkenti, illetve ha két egymást követő dózis során 10 százalékos a csökkenés.

 

Fizikai terheléssel kiváltott provokációsvizsgálatok

A futószalagon történő mozgással kiváltott provokációs vizsgálat érzékenysége és specificitása a testmozgás által kiváltott hörgőszűkület diagnózisában kiváló, azonban az asztma diagnózisában e vizsgálat érzékenysége és specificitása egyaránt szerény. A vizsgálat során spirometriát végzünk a terhelés előtt, majd az a cél, hogy a testmozgás során a beteg két percen belül elérje a maximális szívfrekvencia 80-90 százalékát és azt fenntartsa 8 percig. A vizsgálat eredménye akkor pozitív, ha a mozgás abbahagyása utáni 30 perc során bármelyik két egymást követő mérésnél a FEV1 vagy az FVC az alapértékhez képest 10 százalékkal vagy annál nagyobb mértékben csökken.

 

Eukapniás akaratlagos hiperpnoé teszt

Az eukapniás akaratlagos hiperpnoé vizsgálat csak speciális központokban érhető el. A vizsgálatot a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Orvosi Bizottságának Független Asztma Panelje abból a célból használja, hogy élsportoló atléták esetében azonosítsa a fizikai terhelés által kiváltott hörgőszűkületet, amennyiben a sportoló a verseny előtt bronchodilatátort akar használni.

 

7. lépés: A differenciáldiagnózis megalapozása

A PFT-eredmények értelmezése lehetővé teszi az alapos differenciáldiagnosztikát.

 

8. lépés: A jelenlegi és a korábbi PFT-eredmények összehasonlítása

Ha a beteg korábbi PFT-eredményei rendelkezésre állnak, érdemes azokat összehasonlítani a jelenlegi leletekkel, mivel így meg tudjuk állapítani, hogy milyen a betegség lefolyása, illetve a gyógykezelés hatékonysága.

 

(Forrás: Johnson JD, Theurer WM. A stepwise approach to the interpretation of pulmonary function tests. Am Fam Physician. 2014;89:359−366.)

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés