hirdetés
hirdetés

Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika DR. BARTA JUDIT cikkei

  #1
2021-09-27 11:10:00

A PROVE-HF vizsgálat igazolta, hogy azoknak a csökkent ejekciós frakciójú szívelégtelen (HFrEF) betegeknek származik előnye a szívelégtelenség kezeléséből, akiknél jelentős NT-proBNP csökkenést lehet elérni viszonylag rövid idő alatt, és az NT-proBNP-t sikerül alacsonyan tartani.

  #2
2020-07-22 13:15:00

A PROVE-HF vizsgálat igazolta, hogy azoknak a csökkent ejekciós frakciójú szívelégtelen (HFrEF) betegeknek származik előnye a szívelégtelenség kezeléséből, akiknél jelentős NT-proBNP-csökkenést lehet elérni viszonylag rövid idő alatt és az NT-proBNP-t sikerül alacsonyan tartani. Optimális gyógyszeres kezelés részeként alkalmazott sacubitril/valsartan (ARNI) ezt biztosítani tudja már alacsony dózisnál is. Ezeknél a betegeknél csökken a szívelégtelenség miatti hospitalizáció és a halálozás. Kérdés, hogy milyen mechanizmus áll a javuló prognózis hátterében. A PROVE-HF adatai alapján úgy tűnik, hogy az egyik kulcsszereplő a szív remodellingjének a megváltozása, ami köztudottan jól tükrözi a szívelégtelenség prognózisát. ARNI-kezelés hatására a szívben beindul egy pozitív irányba mutató strukturális és funkcionális reverz remodellációs folyamat, ami echocardiographiás vizsgálattal is egyszerűen és objektíven mérhető, és korrelál az NT-proBNP-csökkenéssel.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A Magyar Tudományos Akadémia székháza ad otthont Budapesten a 2022-es Sclerosis Multiplex Világnapnak május 28-án.

Hiába kérte többek között a Magyar Orvosi Kamara is, hogy külön egészségügyi minisztérium feleljen a jövőben az egészségügyet érintő döntésekért, ez a jelek szerint nem fog megvalósulni.