hirdetés
hirdetés

DR. KOVÁCS NÓRA cikkei

#1
2010-11-02 07:01:00

Az orvos–beteg kapcsolat a gyermekgyógyászatban speciális, hiszen itt a dialógus helyett egy kommunikációs háromszög működik: a szülő jelen van beteg gyermekével, sőt a kezdetekben – amíg páciensünk túl fiatal, nem beszél – kérdezni is csak őt tudjuk. Cikksorozatunk második része a gyermek megbetegedésekor jellemző szülői magatartásformákat ismerteti.

#2
2010-10-29 09:50:00

Az orvos–beteg kapcsolat a gyermekgyógyászatban speciális, hiszen itt a dialógus helyett egy kommunikációs háromszög működik: a szülő jelen van beteg gyermekével, sőt a kezdetekben – amíg páciensünk túl fiatal, nem beszél – kérdezni is csak őt tudjuk. Cikksorozatunk első része a kommunikációs háromszög minőségi változásairól és a gyermekek kognitív fejlődésének állomásairól szól.

  #3
2006-02-01 00:00:00
Az akut középfülgyulladás éves incidenciája a legtöbb európai országban és hazánkban is kb. 50 százalékos az óvodás gyermekek körében. Az utóbbi fél évszázadban, az antibiotikumok bevezetésével szövődményeinek gyakorisága és jellege is jelentősen megváltozott. Az intratemporális szövődmények viszonylag gyakoriak, míg a temporális csonton túlterjedő, intracranialis komplikációk manapság ritkák. Egy ötéves kisfiút vettek fel az egyik vidéki kórházba kezdődő exsiccatio miatt. Háziorvosa a felvételét megelőzően ismétlődő felső légúti infekciók, jobb oldali fülfájdalom miatt antibiotikummal kezelte. A kielégítő általános állapotú, kissé bágyadt gyermek fizikális státusában vérbő torokképleteken kívül kóros eltérés nem volt. Laboratóriumi eredményeiben mérsékelt leukocitózist, gyorsult süllyedést és kifejezetten emelkedett CRP-értéket észleltek. Fülfájdalma miatt fül-orr-gégészeti szakvizsgálat történt, amely jobb oldali purulens otitist igazolt. A paracentesist követően intravénás cefazolin terápiát kezdtek, a gyakori hányások miatt a gyermek infúziós kezelésben részesült.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Dr. Kovács Attila Géniusz fődíjas reumatológus főorvos alighanem a legsikeresebb kvízjátékos. Rangos Katalin beszélgetett vele.