2020. szeptember. 28., hétfő - Vencel.

Azoknál a kolorektális rákos betegeknél, akiknél a trifluridin/tipiracil (FTD/TPI) kezelés hatására kemoterápia indukálta neutropénia (CIN) alakul ki, jobbak lehetnek a túlélést jellemző paraméterek, mint azoknál, akiknél az FTD/TPI kezelés nem jár együtt CIN-nel.

A metasztatizáló kolorektális daganattal küzdő betegek trifluridin+tipiracil-kezelése jobb adherencia mutatókkal írható le, mint a regorafenib-kezelés.

A hazai onkológusokat támogató IBM Watson for Oncology mesterséges intelligencia alkalmazás már online konzultáció keretében is elérhető.

Átlagosan naponta egy-két szűrőcélú kolonoszkópiát végeznek az erre a célra kijelölt, ötvennél több centrumban, ám a vizsgálatok elosztásán javítani kellene.

Kvízajánló

Rovatunkkal szakmai továbbképzését szeretnénk segíteni. A kérdések helyes megválaszolásával december 31-ig összesen 24 kreditpontot szerezhet.

A kvízeket ITT töltheti ki.

Egy nemzetközi kutatócsoport olyan elemző módszert fejlesztett ki, amellyel a rákos sejtek felhasználásával mesterségesen növesztett organoidokban „lehallgatható” a daganatsejtek kommunikációja.

Dank Magdolnával, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai klinikájának professzorával a wmn.hu beszélgetett.

Az új rákos megbetegedések száma Ausztriában 2009 és 2020 között hat százalékos növekedést mutatott, ami 2030-ra már tizennégy százalék lesz.

Az európai országok többségében egyáltalán nincsen rákregiszter, és nem rendelkeznek olyan pontos adatokkal, mint a magyar rákregiszter.

A rovat támogatója