hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Táborozás: nem jelzi a szülő, ha beteg a gyerek

Hat éve módosították a vonatkozó rendeletet, azóta orvosi igazolás helyett a szülőknek kell kitölteniük egy nyilatkozatot, tudatta az InfoRádió.

Az InfoRádió értesülése szerint egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szülők betegen engedik el a gyereküket nyári táborba. Néhány éve ugyanis már nem kell orvosi igazolást beszerezni arról, hogy a gyerek közösségbe mehet; elegendő, ha a szülők nyilatkoznak erről. Igaz, korábban az orvosi igazolás kiállítását sem feltétlenül előzte meg vizsgálat.

2012-ig a szülőknek háziorvosi igazolást kellett beszerezniük arról, hogy a gyerek nem szenved fertőző betegségben, tehát nyugodtan táborozhat, mert nem jelent veszélyt mások egészségére, hat éve azonban elegendő, hogy a szülő nyilatkozik arról, hogy a gyereknek nincs láza, torokfájása, bőrkiütése, sárgasága, hányása, hasmenése, gennyes fülfolyása és orrfolyása, illetve nem tetves és nem rühes.

A korábbinál valamivel többször előfordul, hogy a gyerek betegen érkezik a táborba, ezért haza kell küldeni. Mégsem lenne érdemes visszaállítani a 2012 előtti szabályt, ugyanis sok igazolás csak egy pecsétes papír volt, amit az orvos vizsgálat nélkül állított ki és a növérkével küldött ki a váróteremben egyedül üldögélő szülőnek.

Ezt Mráz János háziorvos, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnökségi tagja is megerősítette. Az orvos szerint ugyanis a pénteken megvizsgált gyermek – amennyiben a szülők valóban elvitték a vizsgálatra – a hétfőn kezdődő tábor előtt, a hétvégén bármilyen betegséget összeszedhetett. Csak az ellátást terhelte ez a fajta papírmunka – tette hozzá.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés