hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 04., kedd - Domonkos, Dominika.
hirdetés

Praxisalap: támogatás helyett licitet javasol a kamara

Licitet kellene kiírni a megüresedő körzetekre a jelenlegi mechanikus támogatás helyett az orvosi kamara javaslata szerint, ezzel a rendszer rugalmasabbá is válna, írja a Világgazdaság.

hirdetés

A támogatási rendszer megváltoztatását és egy praxisalap létrehozását is tartalmazza az az összefoglaló, amelyet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége Pintér Sándor belügyminiszter kérésére állított össze a hazai alap- és járóbeteg-szakellátás problémáiról – mondta a Világgazdaságnak Nagy Ákos, a MOK alelnöke. A praxisalap a praxisvásárlási és letelepedési pályázatokra szánt összeget egészítené ki, és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) kezelné. Az új metódus szerint a nyugdíjba készülő orvost már nem érné vagyonvesztés, mert a praxisát a praxiskezelő olyan áron vásárolná tőle vissza, amely tükrözi annak nagyságát és a benne töltött időt. A praxisra jelentkező nem kapna automatikusan támogatást, hanem licitálnia kellene rá. A licit szükség esetén lehet negatív is, azaz a praxiskezelő fizetne a nála lévő, kevésbé kelendő praxis vállalásáért. Az ily módon rugalmasabbá váló támogatási rendszer révén – megfelelő finanszírozással – konszolidálódhatna a praxispiac, vagyis nőne a körzetek betöltöttsége, az orvos számára pedig biztonságos befektetéssé válna a praxis betöltése.

„Minden praxist el kellene tudni adni, de az alulfinanszírozottság miatt nem kelendők, a praxispiac nem működik az eredeti céloknak megfelelően” – mondta Nagy Ákos, aki keszthelyi alapellátó fogorvosként dolgozik. A letelepedési pályázaton nettó 12–20 millió forintos támogatás nyerhető el, a praxisvásárlási pályázatokon 4 millió. A NEAK tavaly és tavalyelőtt praxisjogvásárlási pályázatokon 126 háziorvossal szerződött, és összesen 649 millió forintot fizetett ki nekik. Mivel a fogorvosoknak erre nincs is lehetőségük, a kamara a javaslatban kérte Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárt, hogy rájuk is terjesszék ki a praxisvásárlási támogatást.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyetértett a kamara ez utóbbi javaslatával.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink