hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Pályázat és téeszesítés helyett

Még több pénzzel mentené a kormány a kiürülő háziorvosi körzeteket, hangzott el az InfoRádióban, ezzel a témával foglalkozott a HírTV is.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint jelenleg több mint 440 ezer embernek nincs állandó háziorvosa. A kormány tavaly 250 millió forintot biztosított azoknak a háziorvosoknak, akik praxisjogot szeretnének vásárolni, a kabinet most minden eddiginél több pénzt fordít a pályázatokra – mondta ennek kapcsán az InfoRádiónak Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár. Ettől az évtől minden támogatást megdupláztak, és ott, ahol több éve üres a praxis, nettó 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást lehet igénybe venni. Hozzátette, hogy a másfél hónapja meghirdetett támogatásokra nagy az érdeklődés.

Értékeli az üres praxisok betöltésére szánt megnövekedett források lehetőségét az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének (FAKOOSZ) elnöke, de szerinte ez nem elég, nem ez teszi majd vonzóvá a háziorvosi munkát - mondta Selmeczi Kamill. Szerintük a finanszírozást kellene emelni és akár bruttó egymillió forintot is kereshetne egy háziorvos.

Elsősorban a szegényebb térségekben fordul elő, hogy évek óta betöltetlen maradnak a háziorvosi praxisok – mondta Kincses Gyula volt egészségügyi államtitkár a HírTV Newsroom című műsorában. A szakértő szerint véget kell vetni annak a szemléletnek, amely szerint egységes modell alapján oldható meg az ország alapellátása.

Más megoldás lehetséges vidéken, városban, és más megoldás ott, ahol jól működik. Akkor, amikor arról beszélünk, hogy csoportpraxisok kellenének, vagy nagyon fontos és nagyon jó kísérlet volt a svájci alapellátási modellprogram. Senki nem gondolja, hogy téeszesíteni kell, és kötelezően csoportpraxisokba terelni azokat a praxisokat, amelyek jól működnek. De ehelyett, ahol nincs, ahol szétesett az alapellátás, vagy ahol nem megoldható, ott már ezeket az új formákat kellene támogatni, kistérségi vagy mikrotérségi egészségházban kellene egy emelt szintű alapellátást nyújtani” – fogalmazott Kincses Gyula.

(forrás: HírTV, InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés