hirdetés
hirdetés
2021. december. 08., szerda - Mária.
hirdetés

Mostantól több pénz a praxisoknak

Idén és jövőre is átlagosan 130 ezer forinttal nő a háziorvosi praxisok támogatása – jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán.

Két héttel ezelőtt, a 88. Kormányinfón jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a miniszterelnök kezdeményezi a gazdasági tárcánál, hogy 2018-ban az alapellátás ismét jusson 10 milliárd forintos többlethez, és a praxisok ismét kapjanak havonta plusz 130 ezer forint fix díjat, mint tavaly, és 2015-ben.

Most Ónodi-Szűcs Zoltán sajtótájékoztatón elmondta: június elsejétől minden egyes háziorvosi praxis 130 ezer forinttal kap többet rezsitámogatásként. A következő támogatás a jövő évben, március elsejével indul. Hozzátette: az orvosi kamarával való megállapodás értelmében november végéig megegyeznek arról, hogy milyen módon jut el a háziorvosi praxisokhoz a forrás. Az államtitkár szólt arról is, hogy 13,3 milliárd forint értékben lehet pályázni forrásokra az alapellátásban, és már 16 háziorvosnál működik az az alkalmazás, amellyel papír nélkül tudnak recepteket és beutalókat írni. Eddig 46 ezer receptet már így állítottak ki. Jól látszik, hogy a kormányzatnak az a törekvése, az alapellátás helyzetét ne csak forrásokkal, hanem eszközökkel és lehetőségekkel is javítsa – mondta.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a kormányzatnak kiemelten fontos a háziorvosi praxisok megerősítése, a háziorvosi pálya minél népszerűbbé tétele az orvosok között, és már negyedik éve nő 130 ezer forinttal a háziorvosok támogatása.

Több évtizedes probléma Magyarországon, amire egyik korábbi kormány sem tudott jó válaszokat adni, hogy "folyamatosan elöregedtek a háziorvosok, és egyre nehezebb volt új háziorvosokat találni". Rámutatott arra, hogy erre pályázatokkal tudott a jelenlegi kormány először választ adni, de emellett a kormány eltökélt abban is, hogy tovább növelje a háziorvosi praxisok támogatását. Rétvári Bence elmondta, egy praxis finanszírozása a 2010-es kormányváltáskor átlagosan évente 10,5 millió forint körül volt, mára ez 16,2 millió forintra emelkedett. Évről évre nőtt az az összeg, amelyet a háziorvosi praxisok bevételnek könyvelhetnek el, mert többlettámogatást kaptak.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az MTI-nek a bejelentés kapcsán örömét fejezte ki, hogy az alapellátás finanszírozásáról folytatott kamarai tárgyalássorozat meghozta az eredményét. Kétségtelen – mondta –, hogy ez a 130 ezer forintos átlagos havi praxisfinanszírozás idén nem januártól, hanem csak júniustól esedékes, de legalább az év hátralévő részére és jövőre is megkapják a háziorvosok ezt a pénzt. Erre a finanszírozásra az alapellátásban dolgozó házi- és házi gyermekorvosoknak nagyon nagy szüksége van – fogalmazott a kamarai elnök, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az alapellátó fogorvosokat sem lehet kihagyni az emelésből, számukra idén és jövőre is "pénzt kell találni". Éger István kitért arra, hogy ezt a forrásnövekményt elsősorban bérezésre fordítják az orvosok, hiszen az ágazati béremeléssel fokozódott az egyenlőtlenség a kórházi és az alapellátásban dolgozó szakorvosok között. Ennek egy szintre hozásához kell ez az évenkénti 10-10 milliárd forint – tette hozzá.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink