hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Megkapták az ígért plusz forrást az alapellátó fogorvosok

A betöltetlen fogászati szolgálatok számának csökkentése érdekében 2020. január 1-jétől a NEAK pályázatot írt ki a legalább 12 hónapja betöltetlen körzeteket betöltő orvosok és fogorvosok letelepedésének támogatása.

Az eddigi 130.000 forint helyett 380.000 forintra emelkedett a rezsitámogatás 2020. január 1-jétől, a fogászati szolgáltatók és szakrendelők 2 havi fix díj kiegészítését 2020.02.18-án minden érintettnek átutalta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Márciustól a havi finanszírozás már a közel háromszorosára emelt összeggel fog megtörténni.

A folyamatos és hatékonyabb betegellátás érdekében kiemelt cél a fogászati ellátás finanszírozási helyzetének folyamatos javítása. Ennek érdekében a közfinanszírozott fogorvosi alap- és szakellátó szolgáltatók egyszeri kiegészítő díjazásban részesültek 2019. decemberben. A heti 30 órában működtetett közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok és szakrendelések esetében egyszeri 1,5 millió forint került kifizetésre, alacsonyabb rendelési idő esetén időarányosan csökkentett díj került megállapításra. Az egyszeri kiegészítő díjazás fedezete 4.460,0 millió forint volt.

A fogászati szakma megbecsülése érdekében második lépésként emelik a fogászati terület finanszírozását, emelkedik a rezsitámogatási díj, valamint a jogosultak köre is bővült. Fentiek eredményeképp a fogászati ellátást nyújtó szolgáltatók havi átlagbevétele 28,1 %-kal emelkedett. A fogászati ellátás Magyarország teljes területét lefedő ellátási forma.

Országos szinten 3420 szervezeti egység biztosítja 2 millió 300 ezer beteg alap-és szakellátását.
A finanszírozási rendszerben kiemelten jelenik meg a hátrányos helyzetű települések díjazása. A hátrányos helyzetű településeken történő feladatellátás szolgálatonként 100 ezer forint többletbevételt biztosít az érintett fogászati szolgáltatóknak. A közfinanszírozott rendszer tehát olyan területeken is biztosítja az ott élők ellátását, akik más formában gyakorlatilag nem, vagy csak nagy nehézségek árán juthatnának hozzá a fogászati kezelésekhez.

A betöltetlen fogászati szolgálatok számának csökkentése érdekében 2020. január 1-jétől a NEAK pályázatot írt ki a legalább 12 hónapja betöltetlen házi- és fogorvosi körzeteket betöltő háziorvosok és fogorvosok letelepedésének támogatása, ezáltal az ott élő lakosság folyamatos háziorvosi és fogorvosi ellátásának biztosítása, az alapellátás (háziorvosi és fogorvosi ellátás) magasabb színvonalon és minőségen történő végzése érdekében. A pályázat kiírásával folytatódott a már 2017-ben elindított folyamat, amely a betöltetlen fogorvosi szolgálatok betöltése érdekében nyújt támogatást. Az elmúlt években így 98 fogorvosi szolgálatot töltöttek be, támogatásra 2.309,2 millió forintot fizettek ki. A fogorvosi szolgálatok esetében a pályázatoknak köszönhetően 374 ezer olyan lakos fogászati ellátása lesz minimum 6 évig megoldott, akiknek korábban hosszú évekig nem volt "saját fogorvosuk".

A fenti intézkedések összességében a betegellátás elérhetőségének és biztonságának növelését szolgálják.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés