hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Megduplázzák az EFI-k számát

A következő években uniós forrásból 4,5 milliárd forintból bővítik az egészségfejlesztési irodák hálózatát országszerte

A jelenleg 61 irodából álló hálózat fejlesztése mellett az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében a már működő irodák funkcióinak bővítésére mintegy 2,5 milliárd forint áll majd rendelkezésre, a következő hónapokban, években lehet a forrásokra pályázni – jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, hozzátéve, hogy legalább a duplájára szeretnék emelni az irodák számát.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormány 2013-ban indította el programját, amelynek keretében egészségfejlesztési irodák hálózata jött létre. Az induláskor az irodák működtetésére 900 millió forint jutott, tavaly és idén pedig 1,5 milliárd forintot különítettek el erre a célra a költségvetésben. A 61 egészségfejlesztési irodából 20 a leghátrányosabb helyzetű, 18 pedig hátrányos helyzetű járásban működik, mindegyik járási szinten lát el olyan hiánypótló tevékenységeket, mint amilyen az egészséges életmódot támogató közösségi egészségfejlesztési programok szervezése és megvalósítása, az egészségtudatosság és a prevenciós szemlélet terjesztése. Az államtitkár az irodákkal kapcsolatban a legfontosabb célnak az egészségben eltöltött évek számának növelését jelölte meg.

Kiemelte, hogy Magyarország az utóbbi években komoly eredményeket tud felmutatni az egészséges életmód felé elmozdulásban, hiszen európai mérések szerint az unióban a magyar fiatalok töltik a legtöbb időt testmozgással, miközben a nemdohányzók védelmében hozott jogszabályoknak köszönhetően 2009-hez képest 200 ezerrel csökkent a dohányosok száma és kevesebb cigarettát is vásárolnak a felnőttek, mint az uniós átlag.

Pálffy Károly, Bicske fideszes polgármestere rámutatott arra, az iroda segítségével régóta biztosítani tudják a helyi lakosság egészségvédelmét, az életmódváltáshoz minden segítséget meg tudnak adni. Szerinte az egészségfejlesztési iroda ténylegesen kiegészíti a helyi egészségügyi központ mindennapi tevékenységét, mivel más utakon és közvetlenebb módon tud foglalkozni a lakosság egészségi problémáival.

Balogh Gyula, a Bicskei Egészségügyi Központ igazgató-főorvosa megerősítette, hogy az alapellátásban és a járóbeteg-szakellátásban nincs idő olyan programok közvetítésére, amelyekére az iroda alkalmas. Mint mondta, 2014 márciusa óta életmódváltóklubokat, betegklubokat működtetnek, egészségnapokat, tréningeket szerveznek az egész bicskei járásban, ezzel több ezer ügyfelet szólítanak meg.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés