2022. december. 06., kedd - Miklós.

Magyarázatot várnak a tisztifőorvostól az alapellátók

Védőfelszerelés nélkül az életkori korlát miatt hozzávetőleg felére csökkent alapellátó létszám tovább apad, írják a nyílt levélben.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány kitörése óta számoa alkalommal kijelentette, hogy a háziorvosi praxisoknak kötelessége biztosítaniuk a különböző védőfelszereléseket. Legutóbb erről tegnapi sajtótájékoztatóján tett említést a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője, ám ezúttal az alapellátók szakmai szervezetei sem maradtak némák, és nyílt levélben fordultak a tisztifőorvoshoz, amelyet szerkesztőségünkbe is eljuttattak. Alább ezt tesszük közzé.

Tisztelt Országos Tisztifőorvos Asszony!
 
Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tagozata, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tanácsa, a Magyar Orvosi Kamara, a Családorvos Kutatók Országos Szervezte, a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Háziorvosok Online Szervezete felhívja a figyelmet arra, hogy a hatályos jogszabály szerint (18/1998.NM.rendelet 41 § (4)) a járási hivatal kötelessége gondoskodni járványos fertőzés terjedésének, megelőzésének leküzdéséhez szükséges anyagokról, eszközökről.

Elfogadhatatlannak tartjuk ezért Országos Tisztifőorvos Asszonynak a koronavírus járvány kezdete óta több alkalommal, így a 2020. 03. 30-án megtartott sajtótájékoztatón is ismételten elhangzott kijelentését, miszerint a háziorvosi szolgáltatók feladata a védőeszközök beszerzése. Említést tett továbbá arról, hogy az alapellátó szolgáltatók két alkalommal már védőfelszereléshez jutottak, mindez vitathatatlan, ugyanakkor a praxisonkénti 50 db sebészeti szájmaszk, valamint a 3 db FFP1 típusú maszk jól érezhetően elégtelen a hosszútávú védekezéshez, illetve a biztonságos betegellátás biztosításához az alapellátásban. A további sajtótájékoztatók alkalmával kérjünk ennek a kérdésnek a tisztázását. 

Rámutatunk továbbá arra is, hogy a Tisztifőorvos Asszony által említett eljárásrend preferálja ugyan a személyes háziorvos-beteg találkozások minimalizálását, ugyanakkor a személyes vizsgálatot igénylő eseteket ellátásának szükségességét nem zárja ki, melyhez az előírásoknak megfelelő védelemmel kell felszerelni az alapellátó szolgáltatókat.

Felhívjuk a figyelmet, hogy megfelelő alapellátás hiányában a betegek indokolatlanul nagy száma kerül az amúgy is többletterheléssel küzdő progresszív ellátási szintekre, feleslegesen nehezítve ezen intézmények munkáját. Védőfelszerelés nélkül az életkori korlát miatt hozzávetőleg felére csökkent alapellátó létszám tovább apad, ami komoly területi ellátási zavarok kialakuláshoz is vezet. A fogorvosi alapellátást az érvényes szakmai irányelveknek megfelelően kell nyújtani, de a védőeszközöket az alapellátó fogorvosoknak is biztosítani kell.

A nemzetközi tapasztalatok egyértelműen bizonyítják, hogy az alapellátásban dolgozók vannak leginkább kitéve a tünetszegény, ezáltal nehezen felismerhető esetek révén a fertőzésnek, illetve a megfertőződött alapellátó orvosok a munkájuk következtében a fertőzés továbbadásában kiemelt szerepet játszanak.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés