hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Egyéves a DAEFI

A DE KK Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet, amely több mint 38 ezer diákot lát el az iskolai-óvodai egészségügyi szolgálat keretében 2019. július elsején jött létre.

A Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet végzi a felnőtt- és a gyermek háziorvosi ügyeletet, hozzátartozik az iskolafogászat, a védőnői szolgálat, az Anyatejgyűjtő állomás, az iskola és óvoda-egészségügyi központ, az Egészségfejlesztési Iroda, illetve a foglalkozás-egészségügyi központ.

A Pósa utcai szűrőcentrumban 6592 tanuló egészségügyi szűrését végezték el az elmúlt tanévben. További 12 000 szűrés az iskolákban zajlott, ezek egy része azonban a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt.

– Az intézet minden debreceni iskolásnak biztosít egy olyan szűrőprogramot, amely nincs máshol az országban. Büszke lehet rá Debrecen, ez a gondoskodó város egyik fontos pillére – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester az intézet egyéves fennállása alkalmából tartott keddi sajtótájékoztatón. A Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet a 2018-2019-es tanévben az iskolai-óvodai egészségügyi szolgálat keretében több mint 38 ezer tanulót látott el. Az egy év alatt az iskolavédőnői körzetek száma 30-ról 31-re, az Iskolaorvosi körzeteké 13-ról 17-re emelkedett. Az intézetnek az elmúlt hónapokban jelentős szerepe volt az országos koronavírus-szűrési programban is.

– Szerencsés helyzet az, hogy az alapellátási feladattól a legmagasabb szintű például szív-, vagy agysebészeti beavatkozásig a Debreceni Egyetem felügyeli, koordinálja az egész tevékenységet. Ezzel fantasztikus lehetőségünk van arra, hogy a betegutakat a lehető leglogikusabban szervezzük – mondta Berényi Ervin, a DE Klinikai Központ elnöke.

Hamarosan megújulnak az iskolaorvosi, iskolavédőnői rendelők. A DAEFI 26 rendelőben teljesen vagy részlegesen kicseréli a bútorokat. A felújításra két és fél millió forintot költenek. A beszerzést nagy részben az intézet finanszírozta, önkormányzati hozzájárulással. Emellett egy nagy értékű szemvizsgáló műszert is vásárolnak.

– A védőnői munka minőségének javítása és a gyermekek látási problémáinak korai felismerése érdekében az intézet egy mintegy 2 millió forint értékű kerato-refraktométert (ez a szem fénytörését vizsgáló műszer, ami a pontos dioptria meghatározásához szükséges) is beszerez, melynek segítségével automatizált vizsgálatok végezhetők a Pósa utcai központban zajló szűrőprogram keretében, egyedülállóan az országban – ismertette Papp Csaba, a DAEFI igazgatója.

A DAEFI elmúlt egy évét értékelve Papp Csaba hozzátette az eredményekhez a több mint 100 védőnő, a mintegy 50 fogorvos, a közel 20 foglalkozás-egészségügyi dolgozó, a több mint 100 ügyeletet végző munkatárs, illetve az igazgatóság 10 kollégájának teljes összefogására van szükség.

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés