hirdetés
hirdetés
2021. január. 23., szombat - Zelma, Rajmund.

Az alapellátó fogorvosok kimaradtak a béremelésből

A Magyar Orvosi Kamara kéri, hogy a kormány biztosítsa a forrást a fogorvosi alapellátás fenntartható működéséhez is.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége pozitívumként értékeli, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók béremeléséhez szükséges 2021. évi forrás-biztosításáról szóló 1848/2020. (XI. 25.) számú kormányhatározat a kamara jelzésének megfelelően az összes háziorvos számára biztosítja a jövedelemnövekedés forrását, valamint a praxisközösségi rendszer bevezetésére, kiterjesztésére elegendő előkészítési, felkészülési időt hagy.

Ugyanakkor nem elfogadható, hogy a kormányhatározat az alapellátásban dolgozó fogorvosok és szakdolgozók 2021. évi jövedelem növekedéséhez semmilyen forrást nem biztosít. A Magyar Orvosi Kamara minden megszólalásában, javaslatában az alapellátásban dolgozók teljes körére, így a fogorvosokat is külön nevesítve kérte a béremelés fedezetét.

A fogorvosi terület is az alapellátás része és legköltségigényesebb területe. Bármilyen negatív megkülönböztetés elfogadhatatlan, mert ez a mindenki számára hozzáférhető közellátás működőképességét veszélyezteti, így az orvosokat, betegeket a magánellátásba kényszeríti.

A közellátás elsorvasztása súlyos népegészségügyi következményeket vonhat maga után. A magyar gyermekek fogazata európai összehasonlításban a legrosszabbak közé tartozik. A fogászati alapellátás meggyengülésével a szájüregi daganatok diagnosztizálása és kezelése terén az utóbbi években elért javuló tendencia is megfordulhat, és a szájüreg fertőző gócai a teljes szervezet egészségét befolyásolják. Ezek azonosítása és ellátása a fogorvos feladata.

Arra kérjük a kormányt, hogy a szükséges forrás előirányzásával biztosítsa a magyar társadalom alapellátásának működését.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink