hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A gyógyszer-gyártók sem ússzák meg

Mi van (lesz) a gyógyszeripari megszorító csomagban?

Információink szerint kedden hozza nyilvánosságra a kormány a gyógyszerpiacot érintő megszorító intézkedéseit. A tervezet az utolsó percig formálódik, egészen biztosan csupán annyit tudni, három hivatalban is – szakállamtitkárság, egészségpénztár, nemzetgazdasági tárca – lázasan dolgoznak a szakértők. A Matolcsy György által beharangozott 100 milliárdos megszorítást három évre szól, egyelőre úgy tűnik, hogy az idei változások nem – vagy csak igen kis mértékben – érintik a lakosság pénztárcáját. Ezen a srófon egyébként nehéz újabbat húzni.

A legfrissebb, 2010-es adatok szerint az ártámogatásban részesülő készítményekért a betegek 113 milliárd forintot hagytak a patikákban, további minimum 120 milliárdot fizettek ki a támogatásban nem részesülő, közöttük nem egy, szintén receptköteles gyógyszerért, miközben ez utóbbi körbe olyan medicinák tartoznak, mint a legnépszerűbb fájdalom- és lázcsillapítók, altatók vagy például a fogamzásgátlók. Az egészségpénztár gyógyszerkasszáját tavaly sem sikerült tartani, bár a túllépés mindössze 17 milliárd, a tervezett 343 helyett 360 milliárd a szinte biztosra vehető végösszeg.

Tények és víziók

A korábbi bejelentések a gyógyszerkasszán 100 milliárdos megtakarítást vízionáltak, később ez annyiban finomodott, hogy minderre három év alatt kerül sor, s mint kiderült, idén nem kiadáscsökkentés, hanem bevételnövelés a fő csapásirány. A MedicalOnline információja szerint ennek jegyében jelenleg elsősorban három tétel került fókuszba: a 12 százalékos gyártói befizetés, az úgynevezett orvoslátogatói díj, valamint a támogatás-volumen szerződések.

Igaz, a takarékoskodást már ősszel megkezdte a kormány, amikor egy ötletes megoldással gyakorlatilag eltüntette a gyártók K+F leírási lehetőségét. Egy 2009-es rendelkezés értelmében a cégek tavaly kutatás-fejlesztési ráfordításaik 20 százalékát írhatták le egészségpénztári befizetéseikből. Idén ennek mértéke 100 százalékra emelkedett – volna. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár költségvetésében azonban hiába keresték e tételt az érintettek, kérdéseikre azt a választ kapták, majd máshol, vagy valami más módszerrel – akár az adórendszeren keresztül – rendezik a számlát. Erre azonban tudomásunk szerint azóta sem került sor.

A most készülődő csomagban a piaci szereplők legnagyobb érvágását a 12 százalékos befizetés emelése jelentené, mivel e tétel érint minden egyes, ártámogatásban részesülő készítményt. A növelés mértékét illetően többféle variáció forog szakmai „közszájon”, 25 és 20 százalékos emelésről épp úgy szó esik, mint ennél kisebb mértékekről. A MedicalOnline értesülése szerint jelenleg 18 százaléknál tartanak az intézkedések megfogalmazói, de szóba jött – igaz csak a kiadáscsökkentés harmadik évében – 16 százalék is. A fenti címen tavaly közel 55 milliárd forintot fizettek be a cégek. A jelenlegi tervekben szereplő 18 azonban könnyen 20 százalékra emelkedhet, ha nyár közepére csúszik a bevételt növelő intézkedések bevezetése. Idén ugyanis egy fillérrel sem jut több a gyógyszerek ártámogatására, mint tavaly, miközben a szakemberek szerint is nehezen megmagyarázhatóan az átlagosan 25 milliárdos havi támogatáskiáramlás, tavaly decemberben 33 milliárdra ugrott, holott az influenzajárvány csak januárban kezdte leteperni a lakosságot.

Nehezen gyülekező milliárdok

Bár az intézkedés-sorozat egésze nyilván kiveri a gyártói „biztosítékot”, előre borítékolható, hogy az orvoslátogatói díj esetleges 50 százalékos emelése válthat ki különösen nagy felháborodást, hiszen ezt a sarcot már bevezetésekor is nehezen nyelték le a cégek. A gyógyszer-gazdaságossági törvénnyel 2007-ben életbe léptetett díj eredetileg fejenként évi öt millió forint befizetésére kötelezte orvoslátogatóik után a vállalkozásokat, másfél év múlva, 2008 nyarán azonban az Alkotmánybíróság megsemmisítette e törvényi passzust. Alig múlt el azonban egy újabb fél év ismét bevezették, igaz némileg csökkentett összeggel. Az adóhatóság kimutatása szerint tavaly e címen 9,3 milliárdot fizettek be a gyártók és forgalmazók; ez év januárban 782,5 millió forint nettó befizetést teljesítettek a cégek, az emeléséből közel 5 milliárdos többletet remélnek a rendeletalkotók. 

Az állam bevétele a gyógyszer-és gyógyászati segédeszköz
forgalmazók által fizetett orvoslátogatói díjból 
(összeg: millió forint) 

Hónap Gyógyszerismertetés Gy.segédeszközismertetés
Január          935,9                 17,5
Február          788,9                 11,5
Március          780,5                 20,2
Április          752,0                 16,6
Május          803,7                 15,9
Június          869,7                 14,1
Július          637,5                 20,9
Augusztus          756,3                 19,2
Szeptember          686,2                 17,6
Október          766,9                 17,5
November           747,6                 18,3
December          818,8                 70,4
ÖSSZESEN       9343,7               259,7
		      (Forrás: NAV)

Információnk szerint további jelentős tételt jelenthet a támogatás-volumen szerződések újratárgyalása. A főhatóságok és minisztériumok között változatlan intenzitással zajló szakmai vita arra utal, nehezen jön össze a tervbe vett 30-32 milliárdos bevételnövelés. A lakosság egyelőre megússza az intézkedéssorozatot, de az említett 100 milliárdos kasszavisszavágás hosszabb távon elképzelhetetlen a térítési díjak emelése nélkül. 

 

NÉHÁNY ADAT AZ OEP LEGFRISSEBB GYÓGYSZERPIACI ELEMZÉSÉBŐL

Horváth Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés