hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Geréb és az anyák forradalma

Nem szabad, hogy a biztonságra hivatkozva a szülészeti ellátás a nőkkel szembeni erőszak egy megnyilvánulási formája legyen. Az anyáknak „forradalmat” kell csinálniuk, hogy a gyakran megalázó, őket és kisbabájukat nem szolgáló szülészeti ellátás megváltozzon – ezek a fő üzenetei annak a mozgalomnak, amely nemrégiben indult el Európában és a tengeren túl, országhatárokon átívelően, írja a Népszabadság.

hirdetés

Az utóbbi években egyre több nő és anya érezte úgy, hogy a kórházakban olyan ellátást erőltetnek rá, amelyek rossz élményt okoznak. Például a rendkívül kényelmetlen, és a szülés természetes folyamatához nem alkalmazkodó háton fekve szülést, az indokolatlan orvosi beavatkozásokat a gátmetszéstől kezdve a gyógyszerek adagolásán át a felesleges vizsgálatokig. (Kultúrtörténeti érdekesség, hogy a hanyatt fekve szülés Franciaországban XIV. Lajos idejében terjedt el. A király így akarta végignézni, hogyan szül a felesége.)

A mozgalom egyik eseményeként ma este különleges filmvetítés lesz Budapesten. A Menta Terasz nevű helyen bemutatják a Legyen szabadság a szülésben, születésben! című dokumentumfilmet. A film világpremier, a brit rendező páros Toni Harman és Alex Wakeford dokumentumfilmjét ezen a napon még több mint ezer helyszínen, ötven országban, 17 nyelvre fordítva mutatják be.

Fontos kiemelni a film hazai vonatkozását: a rendezők a szülést mint emberi jogot definiálják, és Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász, bába történetén keresztül mutatják be a szülészeti ellátás anomáliáit szerte a világon.

Geréb Ágnes már huszonhárom éve küzd a nők szülési jogainak érvényesüléséért, a kilencvenes évek elején ő „harcolta ki” az apák beengedését is a szülőszobákba. Az sem ment simán, a férfiak által dominált szülész szakmában sokáig ellenálltak, hogy egy másik férfi is jelen legyen a szülés közben.

Az otthonszülés illetve a háborítatlan szülés azonban 2011-ig teljesen szabályozatlan maradt. Tavaly ugyanis végre elfogadták azt a jogszabályt, amely rendelkezik az intézményen kívüli szülésről és az ahhoz kapcsolódó szakmák – így a bába szakma - engedélyezéséről. A háborítatlan szülésért küzdő civilek azonban még nem lehetnek elégedettek. Jó hír, hogy az elmúlt egy évben már három bábának sikerült engedélyt szereznie. A háborítatlansághoz azonban az kellene, hogy a komplikáció mentes szüléseket ne orvos vezesse.

– A szakma elismerését az jelenti, ha egyre több bába lehetne jelen szüléseknél, akár kórházban is. Fontos lenne az is, hogy elfogadják a bábák szakmai protokollját, mert jelenleg az otthonszülésnél is ugyanazt az eljárást kell követni, mint a kórházban. Fel kellene állnia annak a szakmai testületnek, amely bábákat érintő vitás kérdésekben szakmai szabályokat mérlegelve dönteni tudna. Geréb Ágnes példája mutatja, hogy ennek hiányában a büntetőperekben igazságügyi orvos szakértőket hallgatnak meg, akik viszont kórházi orvosok és soha nem kísértek otthonszüléseket – ezt már Varró Gabriella mondja.

A szociológus hozzáteszi, szeptember 24-én Magyarországra érkezik Lesley Page bábaprofesszor, a Brit Királyi Bábakollégium elnöke, aki számos országban segített a szülészeti ellátás reformjának kidolgozásában. Úgy tudjuk a professzor találkozik Balog Zoltánnal, a humántárca vezetőjével és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárral is. Magyarországi tartózkodása idején Lesley Page részt vesz egy kerekasztal beszélgetésen is, amely azt a – Magyarországon mostanában gyakran felmerülő - kérdést járja körbe: mi az a támogató környezet, amitől egy nő több gyermeket vállal? A jövő hétfőn, a Kino Moziban megrendezendő  beszélgetésben házi őrizetéből Geréb Ágnes is összefoglalja a véleményét.

A teljes cikk

Ónody-Molnár Dóra
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink