hirdetés
2021. szeptember. 20., hétfő - Friderika.
hirdetés

Májustól Heves megyében is szűrik a neuropátiát

Átadták a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben működő Heves Megyei Neuropathia Centrumot.

Alig egy hónapja – 2018 áprilisában – kezdte meg működését a kórházban az Országos Gyermek Neuropátia Centrum, májustól már a felnőttek számára is elérhetővé válik a betegség szakszerű szűrése Heves megyében. A pontos diagnózis felállításához egy érzékeny és skálázott műszer szükséges, ezért a Wörwag Pharma egy 5 millió forint értékű Q-Sense készüléket adományozott a központnak.

A neuropátia a cukorbetegség egyik súlyos szövődménye, oka leggyakrabban a magas vércukorszint, de jó anyagcsere-állapot, normális vércukorszintek mellett is jelentkezhet. Az egyik fajtája az érzésvesztéssel vagy érzéscsökkenéssel járó szenzoros neuropátia, mely következtében a betegek elvesztik fájdalomérző képességüket, vagyis nem veszik észre a sérüléseket, miközben a lábuk sérülékenyebbé válik. Ez a szövődmény okozza a lábamputációk jelentős részét, melyből évente 3-4 ezret meg lehetne előzni a neuropátia korai felismerésével és okaira ható kezeléssel. A betegség másik formája az úgy nevezett autonóm neuropátia, vagyis a vegetatív idegrendszer működésének zavara. Ez többek között a szív- érrendszer területén okoz súlyos problémákat. A beteg nem veszi észre például a kialakult infarktust, mert nincs fájdalma.

Minden cukorbetegnek érdemes tehát elmennie neuropátia szűrésre, hiszen a tünetek hiánya nem jelenti, hogy nem alakult ki a betegség.

Az érzékelési képességben jelentkező zavarokat azonban csak erre alkalmas eszközökkel lehet kimutatni. A Q-Sense készülék a hőérzékelés mértékét méri, így a vékony idegrostok már korai, kismértékű neuropátiás elváltozását is jelezni tudja. Segítségével meg lehet határozni, hogy a beteg mennyire érzi a meleget- vagy a hideget  és azt is, hogy hány fokos meleget vagy hideget érez fájdalmasnak. Számszerűsíthető, összehasonlítható és megismételhető eredményeket ad, vagyis utánkövetéssel a kezelés hatékonysága is kimutatható. A Q-Sense alkalmazása teljesen biztonságos, nem okoz sérüléseket, mint ahogy a neuropátia szűrésére alkalmas többi a vizsgálat is gyorsan, fájdalommentesen, jelentős beavatkozás nélkül elvégezhető.

A Wörwag Pharma a Q-Sense mellett 120 csomag Neuropad és egy szenzoros neuropátia szűrésére alkalmas diagnosztikai készlettel, kalibrált hangvillával, Tip-thermmel, monofilamenttel is támogatja a centrum működését

A Heves Megyei Neuropathia Centrum kedden és csütörtökön 13:00 és 15:00 óra között fogadja a betegeket. Bejelentkezni munkaidőben a +36 20 329 7521 számon lehet.

 

 

(forrás: newsbreakers.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés