hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

De mi van a placebóban?

Hogy mit is tartalmaz a „közömbös” placebo valójában, azt csak a legritkább esetben lehet tudni - írja a Népszabadság.

A lap leszögezi, hogy a humán gyógyszervizsgálatokat szigorú nemzetközi szabályozás szerint kell végezni, független ellenőrző szervek figyelő tekintetében. Az emberi próbák a laboratóriumi kísérletek után következnek, először önkéntesek kisebb, majd többezres csoportjain. A hatás kutatásában elengedhetetlen, hogy a vizsgálatban olyanok is részt vegyenek, akik a hatásos szerrel azonos küllemű, ám hatóanyagot nem tartalmazó gyógyszert kapnak.

Sem a beteg, sem a vizsgáló orvos nem tudja, ki kap placebót és ki valódi gyógyszert

"Ők a kontrollcsoport. Rangos vizsgálatban sem a beteg, sem a vizsgáló orvos nem tudja, ki kap placebót és ki valódi gyógyszert. A betegeket véletlenszerűen választják ki („randomizálják”), ki ezt kapja, ki azt. Az „igazság” csak a vizsgálat végső értékelési periódusában, az eredmények összegzése után derül ki."

Az, hogy a vizsgálatokban használt placebo hatástalan, csak valószínű, de nem biztos - írja a beszámoló.

"Mostdr. Beatrice Golomb, a San Diegó-i egyetem belgyógyászprofesszora föltette a kérdést: „Mi van a plecebóban? Ki tudja ezt?” A professzor asszony négy neves szaklap két év alatt közölt gyógyszerkutatási dolgozatait vette szemügyre, és megállapította: a vizsgálatokat szervezők a placebo összetételét a tablettás emberi kísérletek mindössze 8,2, míg az injekciós kezelések 26,7 százalékában közölték.

Hogy mit tartalmazzon a gyógyszervizsgálati placebo, ezt semmiféle szabályozás nem rendezi - így bármilyen precíz is egy vizsgálat, ha a placebo összetételét nem ismerjük, az új szert végtére is nincs mivel összehasonlítani."

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés