2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Már az egyetemek szűréseit is mutatja a mintavételi szám

Mostantól a mintavételek már tartalmazzák az orvosi egyetemek által végzett szűrések adatait is – hangzott el az operatív törzs szombati rövid tájékoztatóján.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa emlékeztetett, egy hete az operatív törzs tájékoztatóján elmondta, mennyi mindent tudunk már az új koronavírusról. Most arról beszélt, mennyi mindent nem ismerünk még. Nem tudjuk például, honnan származik a vírus, miként betegíti meg az embereket. Valószínűleg a denevérektől származik, mondta, arra is emlékeztetve, a Távol-Keleten a cibetmacskát, másutt a tevéket vagy a tobzoskákat gyanítják a vírus köztes gazdájának.

Ma már közel 4 millió fertőzött ismert a világban, de még mindig nem tudjuk, miként is terjed pontosan. Egyre több testnedvben találják meg a vírust, amely akár már 1-2 nappal a tünetek megjelenése előtt fertőzhet, de nem tudni, meddig fertőz, nem tudni miért van az, hogy egyesek tünetmentesek maradnak, másoknál súlyos állapot alakul ki. És persze azt sem tudjuk, mikor lesz védőoltás, jelezte a főorvos, aki arra emlékeztetett, hogy az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO eddigi történetének talán legsikeresebbjeként mintegy 40 éve jelentette be, hogy sikerült a fekete himlőt eradikálni. Azóta a mintát két szuperbiztonságos laboratóriumban őrzik, s a főorvos reméli, az új koronavírust is hamarosan csak ilyen helyen lehet majd fellelni.

Mint az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott, eddig 93 elhunytról tudnak a hazai idősotthonokban.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa elmondta, május 5-én lépett hatályba az a rendelet, amely egy szoftver üzemeltetését teszi lehetővé a hatósági házi karanténok szabályai betartásának elektronikus ellenőrzésére. Azóta 266-an telepítették és alkalmazzák azt.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés