hirdetés
hirdetés
2020. május. 25., hétfő - Orbán.
hirdetés

WHO: ellátási válság van a kígyómarások területén

Felére csökkentené a kígyómarások halálos áldozatainak számát 2030-ig az Egészségügyi Világszervezet (WHO), írja az MTI nyomán a Magyar Nemzet.

hirdetés

A világon évente mintegy 2,7 millió embert mar meg mérgeskígyó, a halálos áldozatok száma elérheti a 138 ezret is. Naponta 2700 kígyómarás történik, a halottak száma 220 és 380 között váltakozik. A mérgeskígyó harapása egy elhanyagolt betegség, amely tömérdek szenvedést, fogyatékosságot és idő előtti halált okoz minden kontinensen – hangsúlyozta a genfi székhelyű szervezet kedden a kígyómarás elleni stratégiát bejelentve. A WHO szerint a halálos áldozatokon túlmenően évente 400 ezer ember szenved maradandó károsodást kígyómarás miatt, vakul meg, veszti el végtagját vagy éli le hátralévő életét poszttraumás stresszel.

A kígyómarás főleg a szegény országokban jelent problémát.

A halálos áldozatok számának felére csökkentésére irányuló tervet a WHO május 20-28-i közgyűlése elé terjesztik. A végrehajtásra 82 millió dollár kellene – közölte a szervezet. A kedden bejelentett terv alapján igyekeznek cipőviselésre rábeszélni a rizikós térségekben élő embereket, a népi gyógyászokat felkészítenék arra, hogy felismerjék a kígyómarás okozta mérgezés tüneteit és kórházba küldjék a pácienseket, helyi lakosokat képeznének ki elsősegélynyújtásra.

A WHO segítene abban is, hogy széles körben és méltányos áron rendelkezésre álljon ellenméreg. A szervezet szerint jelenleg „ellátási válság” van ezen a téren. Az Egészségügyi Világszervezet a köz- és a magánszféra együttműködésében látja megvalósíthatónak a kitűzött célokat, közli a lap.

(forrás: Magyar Nemzet/MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink