2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Országos kampány az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héten

Vigyázz! Kész! Fűzz!

Január 21-27. között rendezik meg a XIII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet, amely a nőket sújtó daganatos megbetegedés veszélyeire, az éves szűrővizsgálatok és a védőoltás fontosságára hívja fel a figyelmet.

A Mályvavirág Alapítvány szervezésében országszerte 120 településen tartanak a témához kapcsolódó előadásokat és fűznek gyöngyöt, karkötőt egy olyan nőnek, aki élete egy nehéz időszakába került, mert valamely nőgyógyászati daganattal küzd. A kampány fővédnöke prof. dr. Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.

A megelőzési hét alkalmából rendezett eseménysorozat idén is fővárosi és országos programokkal, szakmai és felvilágosító előadásokkal, gyöngyfűzéssel várja az érdeklődőket.

„A gyöngy 2015-től kap központi szerepet a Mályvavirág Alapítvány megelőzési heti kampányaiban, a HPV elleni védelmet szimbolizálva, a méhnyakrák megelőzés melletti elköteleződés kifejezéseként.  Az eltelt 6 évben nagy dolgokat értünk el, sok nőnek tudtunk támaszt nyújtani, segítséget adni. Azonban a méhnyakrák előfordulási- és halálozási adatok Magyarországon még mindig stagnálnak. Még mindig nem elég hangos ez a téma. További lépésekre van szükség! Amellett, hogy figyelemfelkeltő kampányokkal, programokkal dolgozunk, elengedhetetlen a szakmai területekkel, társszervezetekkel és a kormányzattal való összefogás”emelte ki Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

A méhnyakrák a nőket érintő egyik leggyakoribb daganattípus, és még mindig számtalan nő életét követeli annak ellenére, hogy ma már szinte teljesen megelőzhető lenne. Az emlőrák után a méhnyakrák a második leggyakoribb női daganattípus. Rengeteg magyar édesanyát, feleséget és leánygyermeket érint Magyarországon is: mintegy 1000-1200 új megbetegedést diagnosztizálnak, és közel ötszáz életet követel itthon minden évben. Különösen fájó ez a veszteség annak tudatában, hogy a méhnyakrák okozta halálesetek ma már közel 100%-ban megelőzhetőek lennének. A daganat kialakulásáért a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai felelősek. Sajnos a vírus nagyon gyakori, a szexuális életet élő nők közel 80 százaléka és a férfiak fele legalább egyszer megfertőződik vele élete során. A legtöbb esetben a fertőzés gyorsan és viszonylag tünetmentesen elmúlik, hogyha azonban hosszú hónapokig vagy akár évekig is fennáll, abból daganat alakulhat ki.

„A daganatos megbetegedések az egyik legsúlyosabb népegészségügyi problémát jelentik Magyarországon, ezért különösen fontos, hogy a méhnyakrák veszélyeire is felhívjuk a figyelmet, mely az egyik legelterjedtebb daganatos kórkép a nők körében. Időben történő szűréssel és a HPV elleni védőoltással megelőzhető ez a daganat típus. A magyar állam 2014 óta térítésmentesen biztosítja a 12 éves lányoknak a HPV elleni védőoltást, 2019. január 1-től pedig adókedvezményben részesülnek azok a nők, akik az endometriózis, emlőrák, méhnyakrák, petefészekrák betegségekben érintettek” – hangsúlyozta Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

Az éves szűrés és a védőoltás együttesen szinte biztos védelmet jelent

Szerencsére nem vagyunk fegyvertelenek a betegséggel szemben, sőt: a méhnyakrák az egyetlen olyan gyakori rákos megbetegedés, amit ma már közel 100 százalékban meg tudunk előzni, a rendszeres szűrés és a HPV elleni védőoltás együttesen jelentik a legbiztosabb védelmet. Rajtunk múlik azonban, hogy élünk-e a lehetőséggel. Erre különösen azért fontos felhívni a figyelmet, mert a statisztikai adatok sajnos továbbra is elkeserítőek. A lakosság szűrési hajlandósága messze elmarad a nyugat-európai átlagtól, a szervezett szűréseken a behívott nők csak kis százaléka vesz részt évente. A méhnyakrákot korai stádiumban igen nehéz észrevenni, mert nem jár különösebb tünetekkel, csak akkor, ha a daganat már tovább terjedt. A rendszeres méhnyakszűrésnek éppen ezért hatalmas szerepe van, hiszen minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget, annál jobbak a gyógyulás esélyei. A szűrés a rákmegelőző állapotot is nagy arányban kimutatja, így kezeléssel elkerülhető a méhnyakrák kialakulása. Az éves szűrés mellett a megelőzés másik nagyon fontos pillére a védőoltás, ami azt akadályozza meg, hogy tartós HPV fertőzés alakuljon ki. Ma már nemcsak tinilányoknak, hanem felnőtt nőknek is ajánlott, abban az esetben is, ha korábban volt HPV fertőzés. A HPV elleni oltást a fiúknak is érdemes megfontolni, mert ugyan ritkábban, de náluk is okozhat betegséget a HPV.

A szűrésen és a védőoltáson kívül számos további lehetőség segítheti a megelőzést (HPV teszt, otthoni önmintával végezhető teszt, biomarker vizsgálat) és a gyógyulást (biológiai terápia előrehaladott stádiumban). Szűrést ma már a nőgyógyászok mellett védőnők is végeznek.

Vigyázz! Kész! Fűzz!

Budapesten január 19-én, délelőtt 10 órától az Allee Bevásárlóközpontban indult a rendezvénysorozat, ahol egy nagy Magyarország térképet állítottak ki a megelőzési hét legfontosabb üzeneteivel. A térképen minden csatlakozott település kivilágítva jelenik meg.  A nyitórendezvényen csakúgy, mint az eddig csatlakozó 120 településen gyöngyöt, karkötőt fűztek, melyeket nőgyógyászati osztályoknak juttatnak el.

Ezzel egyidőben a Mercarius Flottakezelő Kft. támogatásával elindul a Mályvabusz is, hogy a részt vegyen a csatlakozó települések rendezvényein.

Országos programok a Megelőzési Héten

A megelőzési hét ideje alatt számos megyeszékhelyen, nagyvárosban és kis településen kerül a figyelem középpontjába a nőket sújtó daganatos megbetegedés és annak megelőzési lehetőségei, előadásokat és szakmai konzultációkat tartanak ebben a témában. A preventív előadások mellett immár hagyománnyá vált gyöngyfűzésre is sor kerül. Gyöngyökből karkötőket, láncokat fűznek, melyeket idén is a települések kórházainak nőgyógyászati osztályaira juttatnak el, a méhnyakrák műtétre váró vagy az ezen átesett, gyógyuló érintetteknek, azzal az üzenettel: Nincsenek egyedül, az adott település kiáll értük! Ezzel jelképesen „összeláncolják” az ország minden pontját a méhnyakrák megelőzésének jegyében.

A programokról további információ a facebook.com/malyvavirag és a malyvavirag.hu oldalakon olvashatóak!

hirdetés

Könyveink