2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Uniós élmezőnyben a magyar oltási kampány

A Magyar Nemzet szerint uniós adatokból kiderül, hogy népességgarányosan hazánk az elsők között van az oltási kampány előrehaladottságában.

Ha a mostani tempóban halad a hazai oltási kampány, őszre érhetjük el a 70 százalékos átoltottságot – írja a Magyar Nemzet, amely a legfrissebb uniós adatokra hivatkozva azt írja, a jelenlegi oltási ütem mellett szinte lehetetlen tartani az Európai Bizottság javaslatát, miszerint nyárig a felnőtt lakosság legalább hetven százalékát be kell oltani.

A Politico elemzése szerint idén szeptember végéig egyetlen EU-államnak sincs esélye a hetven százalékos arány megközelítésére. A miniállam Málta – lakosságának kis méretéből adódóan – futhat be leghamarabb, 2022 júniusában. 2022 októberében aztán Magyarország és Románia, novemberben pedig Lengyelország lenne képes teljesíteni a célkitűzést.

A nyugati országok közül Franciaország olt a leghatékonyabban, ők csak 2023 májusára érnék el a hetven százalékos oltottságot. A portál hazánk esetében napi 17 920 beadott dózissal számol, s jelzik, hogy az idén szeptemberi teljesítéshez 46 838 napi adagra lenne szükség.

A mostani ütem mellett egyes tagországok az alábbi időpontokra lennének védettek:

  • 2022. június: Málta
  • 2022. ősz: Magyarország, Románia, Lengyelország
  • 2023. május: Franciaország
  • 2023. augusztus: Olaszország, Svédország
  • 2023. november: Spanyolország
  • 2023. december: Németország
  • 2024. április: Ausztria
  • 2024. július: Csehország, Szlovákia
  • 2027. február: Horvátország
  • 2033. szeptember: Hollandia

A fenti adatok hatalmas késésről árulkodnak, de számítani lehet rá, hogy időközben újabb biotechnológiai cégek oltóanyagai kapnak uniós zöld jelzést, ami jelentősen gyorsíthatja a folyamatot.

Az Oxfordi Egyetem jelenleg ismert adatai szerint egyébként az Európai Unióban eddig valamival több, mint tizenkémillió ember kapott oltást. Az uniós országok közül Németország az éllovas a 2,32 millió beoltottal, ám a lakosság méretéhez képest ez is elenyésző arány. Olaszország közel kétmillió embert látott el vakcinával, Franciaországban és Spanyolországban ugyanez a szám a másfél millió közelében van.

Térségünkből Lengyelország jár az élen: itt 1,16 millió ember élvez már védettséget a koronavírussal szemben. Romániában hétszázezer körül, hazánkban pedig 281 ezer felé jár a beadott dózisok száma. Csehországban 266 ezer polgárt oltottak be eddig. Ettől az ütemtől lényegesen elmarad Szlovákia, Horvátország és Szlovénia, ahol 134 ezer, nyolcvanezer, illetve 75 ezer dózis oltóanyagot használtak fel.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés