2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Ukrajnában a delta egy különösen veszélyes alvariánsa terjed

A holland miniszterelnök szerint a kormány hibákat követett el a védekezésben. Még az év vége előtt az új variáns lehet a domináns Belgiumban. Nemzetközi kitekintés.

Mark Rutte holland miniszterelnök pénteken, a Telegraaf című holland napilapnak adott interjúban elismerte, hogy kormánya hibákat követett el a koronavírus elleni védekezés stratégiájában, véleménye szerint a legnagyobb hiba az volt, hogy nem kezdték el korábban az emlékeztető oltás beadását népszerűsítő kampányt. A Telegraaf cikkét szemléző Dutch News című angol nyelvű holland hírportál tájékoztatása szerint Rutte azt mondta: a kritikusoknak igazuk van, amikor azt mondják, hogy Hollandia hamarabb is elkezdhette volna az emlékeztető oltások beadását.

Kijelentette: a novemberi intézkedéscsomag "nem volt elég kemény", de az egy héttel ezelőtt, szombaton bevezetett intézkedések már megfelelők lehetnek a járvány visszaszorítására. Arra a felvetésre, hogy a kutatások szerint zuhan a kormány járványügyi stratégiájába vetett bizalom, Rutte azt válaszolta: arra a következtetésre jutott, az embereknek elegük van abból, hogy korlátozások között élnek. Ugyanakkor - elismerve, hogy ez "túl kényelmes magyarázat" - a kormányfő azt mondta: "hibákat követtem el a kommunikációban is. Kezdetben túl nagy hangsúlyt fektettem az emberek saját felelősségére és túl keveset a kötelező intézkedésekre". Ráadásul - folytatta - nem tudta kellőképpen meggyőzni az embereket az alapvető szabályok betartásának szükségességéről sem.

A hírportál emlékezett: Hollandiában a járvány elleni alapvető védekezési szabályok közé tartozik a higiéniai előírások és a biztonságos távolság megtartása, az otthon maradás szükségessége, a beltéri helyiségek megfelelő szellőztetése, valamint az, hogy ha valaki a koronavírus tüneteit észleli, teszteltesse magát.

A hírportál tájékoztatása szerint a koronavírus omikron változatát egyre nagyobb arányban mutatják ki az új fertőzöttek között Hollandiában. Főként Amszterdamban terjed, ahol a koronavírus-fertőzések közel felét okozza, ami tizenkétszeres növekedést jelent az elmúlt nyolc nap alatt. Az omikron az ország többi részén a fertőzések 10-15 százalékát tette ki a múlt héten. A holland közegészségügyi intézet (RIVM) arra számít, hogy ez a vírusvariáns lesz a koronavírus domináns törzse az év végére.

A legfrissebb napi adatok szerint a koronavírus-fertőzöttek száma kis mértékben csökken Hollandiában, naponta átlagosan 13 460-an fertőződnek meg, ami 1 százalékkal maradt el a múlt heti adatoktól. Naponta átlagosan 179 beteg kerül kórházba, miközben a kezeltek száma 94-gyel, 2275-re csökkent. Ez egy hónapja a legalacsonyabb érték. Intenzív osztályon 601 beteget ápolnak, 14-gyel kevesebbet, mint egy héttel korábban. A járvány kezdete óta 3 071 594-en fertőződtek meg az új típusú koronavírussal, és 21 085-en haltak meg a szövődményekben Hollandiában.

*

A frissen megfertőzöttek 41 százaléka esetében mutatták ki a koronavírus új, omikron variánsát Belgiumban, miközben továbbra csökkenő tendenciát mutatnak a főbb járványügyi mutatók az országban - közölte a helyi média pénteken. A The Brussels Times című, angol nyelvű belga internetes hírportál pénteki jelentése szerint az omikron továbbra is gyorsan terjed, az új variánssal megfertőzöttek száma az elmúlt három napban megkétszereződött, egy hét alatt megnégyszereződött Belgiumban.

A portál Steven Van Gucht virológust idézte, aki szerint ez a dinamika folytatódni fog, napokon belül komoly fellendülést okozva a főbb járványügyi mutatók esetében. A frissen megfertőzötteknél jelenleg naponta körülbelül háromezer esetben mutatják ki az omikront, szemben az egy héttel ezelőtti mintegy hétszáz esettel. Elmondta: várhatóan még az év vége előtt az új variáns lesz a domináns törzs Belgiumban, az összes fertőzés több mint felét teheti ki. Noha a kórházi ápolás kockázata a korábbi variánsokhoz képest lényegesen alacsonyabb az omikronnál, a szükséges kezelések továbbra is nagy nyomást helyezhetnek az ápolókra, mondta.

A La Libre Belgique című, francia nyelvű napilap arról tájékoztatott pénteken, hogy továbbra is csökkenő tendenciát mutat a koronavírussal újonnan fertőzöttek napi átlagos száma Belgiumban. Az illetékes belga közegészségügyi intézet jelentése szerint a hét folyamán naponta átlagosan 7472 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, ami 36 százalékos csökkenést jelent az előző héthez képest. Naponta átlagosan 159 embert szállítanak kórházba koronavírus-fertőzés miatt, ami 33 százalékkal marad el az előző időszak adataitól. A múlt heti jelentéshez képest 26 százalékkal kevesebb, jelenleg 2205 embert ápolnak kórházban a járvánnyal összefüggésben, közülük 16 százalékkal kevesebben, 660-an szorulnak intenzív ellátásra. Naponta átlagosan 36-an haltak meg a vírus következtében Belgiumban, ez a mutató 22 százalékkal marad el az előző hétnapos időszak adataitól.

A járvány kezdete óta 2 millió 30 ezer 878-an fertőződtek meg az új típusú koronavírussal, és 28 110-en haltak meg a szövődményekben Belgiumban.

*

Ukrajnában egyre terjed a koronavírus delta mutánsának egy különösen fertőző és halálos alvariánsa, jelentette be pénteken az ukrán tudományos akadémia molekuláris biológiai és genetikai intézete. A főként Oroszországban elterjedt, AY.122 elnevezésű változatot már Ukrajna hét megyéjében azonosították. A közlemény szerint a kutatók a delta mutáns 12 különböző változatát azonosították Ukrajnában, az egészségügyi minisztérium alá tartozó népegészségügyi központtól kapott mintákban. "Ezek spektruma azonban eltér azokétól, amelyek novemberben terjedtek el az országban" - tették hozzá a szakértők. Jelentésük szerint a jelenleg Oroszországban aktívan terjedő delta AY.122 alvariáns új változatként jelent meg Ukrajnában. Ez az alvariáns fertőzőbb a delta többi változatánál, és súlyos, sok esetben halálhoz vezető szövődményeket okoz - mutattak rá a tudósok. Lehetségesnek nevezték azt is, hogy éppen ez az alváltozat felelős az Ukrajnában mért magas halálozási arányért.

Ukrajnában péntekre az eddig azonosított fertőzöttek száma 6647-tel 3 637 038-ra, az elhunytaké 248-cal 94 432-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben csaknem 8500-zal 134 312-re csökkent. Az elmúlt napon 1646 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba. A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 13 296 090-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 1 240 976-an pedig még csak az első adagot kapták meg. A harmadik, emlékeztető oltást eddig 1389-en vették fel. Csütörtökön 113 882 embert oltottak be. A hivatalos statisztikában nincsenek adatok az ideiglenesen megszállt krími és Donyec-medencei területekről.

*

A világon 278 884 214 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 392 403 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 278 137 089 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 386 290 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink