2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Újra megjelent Pekingben a fertőzés, Európában többen szigorítanak

Hónapok után újra megjelent Pekingben a fertőzés. Az idősek újraoltására készülnek Izraelben. Az EU a fertőzöttek kezelésére kifejlesztett gyógyszer beszerzéséről írt alá szerződést. Nemzetközi kitekintés.

Hónapok óta először új, belföldi fertőzésből eredő Covid-19-es esetet jelentettek csütörtökön Pekingben, ahol ezt megelőzően több mint 180 napja nem regisztráltak új megbetegedést, adta hírül internetes kiadásában a China Daily című kínai lap.  A betegnél azt követően jelentkeztek a Covid-19 fertőzés tünetei, hogy visszatért a délkelet-kínai Hunan tartományból, ahol a Csangcsiacsie nemzeti parkban tett látogatást. Az elmúlt időszakban több, a népszerű turista célponttal összefüggő esetet regisztráltak Kínában.

Az országban az utóbbi hetekben a kelet-kínai Csiangszu tartomány székhelyén, Nankingban azonosítottak a koronavírus delta variánsa okozta eseteket a város nemzetközi repülőterének dolgozói körében. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtöki jelentése szerint az ország szárazföldi részén szerdán 49 új esetet jegyeztek fel, közülük húszat Csiangszuban, hármat a délnyugat-kínai Szecsuanban, és egyet a fővárosban. További 25 eset külföldről beutazó fertőzött volt.

Kínában jelenleg összesen 887 aktív esetet tartanak számon, közülük 23 beteg állapota súlyos. A kínai hatóságok az összesített esetszámhoz nem számolják hozzá a tünetmentes vírushordozókat. A megfigyelés alatt álló panaszmentes fertőzöttek száma jelenleg 411, közülük csupán 16 ember fertőződött meg belföldön.     A hivatalos adatok szerint a járvány kezdete óta 92 811 ember betegedett meg Kína szárazföldi részén koronavírus-fertőzés miatt, közülük 4 636-an váltak a Covid-19 áldozatává.

*

A koronavírus egyre jobban terjedő delta változata miatt ismét kitört koronavírus-járvány megfékezésére az egészségügyi minisztérium járványügyi szakértő-bizottsága az oltás harmadik adagjának beadása mellett döntött szerda esti ülésén a 65 év fölöttiek és a veszélyeztetett csoportok számára. Az emlékeztető oltásokat már a jövő héttől elkezdik beadni Izraelben. A Háárec című újságban megszólaltatott szakemberek bírálata szerint a minisztérium a vakcina harmadik dózisáról a nemzetközi szabályozás jóváhagyása nélkül, megbízható és átfogó adatok hiányában határozott.

A ynet szerint Naftali Bennett miniszterelnök és Nicán Horovic egészségügyi miniszter elsősorban a házi és gyorstesztekkel, valamint az oltásokkal próbálja megállítani a pandémiát. A 12-es kereskedelmi TV értesülése szerint a politikai döntéshozók, és nem elsősorban a járványügyi szakemberek sürgetésére kerül sor a harmadik dózis beadására.

A szakemberek elsősorban azért bizonytalankodtak, mert nem tudják, hogy érdemes-e néhány hónapot várni az oltás új, a delta variáns ellen is hatékony változatára, vagy már most oltsanak harmadszor is a jelenleg rendelkezésre álló vakcinával.  A késlekedés a járvány gyorsabb terjedését, és ezzel számos idős ember megbetegedését okozhatja, miközben egyelőre nincsenek hatástanulmányok a harmadik adag biztonságosságáról és hatékonyságáról. Azt viszont már több tanulmány kimutatta, hogy az elsőként, már tavaly december végétől beoltott idősek és veszélyeztetettek valószínűleg jobban kitettek a fertőzésnek a delta hullámban a szervezetükben található ellenanyagok mennyiségének csökkenése miatt.

Kedden 2260 új vírushordozót szűrtek ki és regisztráltak Izraelben, az elvégzett több mint százezer teszt 2,38 százaléka bizonyult pozitívnak. A kórházban ápoltak száma 258-ra nőtt, akik közül 153-an súlyos esetnek számítanak, és 28-an lélegeztetőgép segítségére szorulnak. A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 772 362 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62,07 százaléka. A pandémia kezdete óta 865 877 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6461-en haltak meg Izraelben.

*

Franciaországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatti korlátozó intézkedéseket előíró törvény augusztus 9-én lép életbe, a tengerentúli megyékben viszont ismét kihirdetik az egészségügyi rendkívüli állapotot, közölte Gabriel Attal kormányszóvivő a szerdai kormányülést követően. Jóllehet a koronavírus elleni oltás első adagját a teljes lakosság hatvan, a felnőttek hetvenkét százaléka már megkapta, és a franciák fele mindkét adagot felvette, a kormány megítélése szerint a járványhelyzet napról napra súlyosbodik a fertőzőbb delta variáns terjedése miatt. A delta variáns az új esetek immár kilencven százalékát okozza.

"Naponta átlagosan 19 ezer új esetet tárunk fel és ez 97 százalékkal több, mint egy héttel ezelőtt" - hangsúlyozta a kormányszóvivő. Elmondta, hogy a delta variáns már az egész ország területét érinti. A kormányszóvivő azt is bejelentette, hogy három tengerentúli francia megyében, Guadeloupe, Saint-Martin és Saint-Barthélemy szigeteken szerda éjfélkor kihirdetik az egészségügyi rendkívüli állapotot, hogy "minden szükséges intézkedést meg lehessen hozni a helyi egészségügyi intézmények védelmében, amelyek gyorsan leterhelődhetnek" a koronavírusos fertőzöttek miatt.

A szigeteken az átoltottság alig 15 százalékos, és a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma több mint 1700. A riasztási szintet a kormány eredetileg ötvenben jelölte meg, az előző járványhullámok idején pedig 250 volt a küszöb a lezáráshoz. A rendkívüli állapot keretében a kormány ismét korlátozhatja az emberek szabad mozgását, és helyi lezárást is elrendelhet. A vészhelyzet már érvényben van az Antillákon a Guadeloupe-pal szomszédos Martinique szigetén, és Réunion szigetén az Indiai-óceánban. Franciaország európai területén viszont csak augusztus 9-én lépnek életbe az újabb korlátozások.

"Az alkotmánytanács jelezte, hogy augusztus 5-én mond véleményt (a már megszavazott törvényről), amelyet azt követően kihirdetünk úgy, hogy az augusztus 9-től lépjen életbe" - mondta a kormányszóvivő. Hozzátette, hogy eleinte lesz egy alkalmazkodási időszak, amikor a hatóságok toleránsak lesznek, nem fognak büntetni, hanem segíteni fogják az intézményeknek az átállást. A törvény értelmében a koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy a 48 óránál nem régebbi negatív teszt) kötelező lesz bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a kórházakban, a vásárokban.

A PCR és az antigén teszt is ingyenes a francia állampolgárok számára, s a pozitív tesztet produkálóknak visszatérítik a közlekedési járművekre előre megváltott jegyeket. A kulturális intézményekben (mozik, színházak, múzeumok) és a sportolásra alkalmas helyeken kormányrendelettel már július 21-én érvénybe lépett az intézkedés, a bevásárlóközpontokra viszont később sem fog vonatkozni.  Az oltási igazolványok vagy a negatív tesztek felmutatása a 12 és 17 év közöttiek számára csak szeptember 30-tól lesz kötelező, miután számukra később kezdődött az oltási kampány. A törvény rendelkezik az egészségügyi és a szociális dolgozók, valamint a tűzoltók oltási kötelezettségéről szeptember 15-től, és a fertőzöttek számára a hatósági karantén előírásairól is.

Az oktatási tárca időközben bejelentette, hogy a szeptemberi iskolakezdéstől kezdve a be nem oltott 12-17 éveseknek otthon kell maradniuk abban az esetben, ha kontaktszemélyek, s digitális formában folytathatják az oktatást. A beoltott tinédzserek viszont akkor is bejárhatnak az iskolába, ha fertőzött közelébe kerültek. Az osztályokat viszont egyetlen fertőzött esetén be fogják zárni. Annak érdekében, hogy minél több tanuló vegye fel az oltást, az iskolakezdéskor 6-7 ezer oltóközpont nyílik az oktatási intézményekben vagy azok közelében.    A 6 és 11 év közöttiek számára nem változnak a szabályok az előző tanévhez képest: egyetlen fertőzött esetén az osztályt egy hétre bezárják.

A maszkviselés a jövő tanévben is kötelező az intézményekben a tanulók és a tanárok számára is.

Kedden országosan csaknem 27 ezer új esett jelentettek, amire április vége óta nem volt példa. A kórházakban a több mint két hónapig tartó csökkenés után lassan emelkedni kezdtek a mutatók. Jelenleg 7137 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 557-et az elmúlt 24 órában vettek fel, és 24 óra alatt 121 súlyos beteggel 978-ra emelkedett az intenzív osztályon ápoltak száma.

*

Belgium szűkítette azok körét, akik indokolt esetben mentesülhetnek a tíznapos karantén és koronavírus-teszt kötelezettsége alól. A szigorítás a járványügyi szempontból rendkívül magas kockázatú országokból érkezőkre és azokra vonatkozik, akik koronavírussal fertőzött emberrel kerültek kapcsolatba. Belgium a rendkívül magas kockázatú országok közé Argentínát, Bolíviát, Botswanát, Brazíliát Chilét, Costa Ricát, a Dél-afrikai Köztársaságot, a Fülöp-szigeteket, Kolumbiát, Lesothót, Malawit, Mexikót, Mozambikot, Namíbiát, Paraguayt, Perut, Suriname-ot, Trinidad és Tobagót, Uruguayt, Zambiát és Zimbabwét sorolja. Az illetékes belga közegészségügyi intézet tájékoztatása szerint a karantén- és tesztkötelezettség alól a felsorolt országokból érkező egészségügyi dolgozók, a közfeladatot ellátók és más, elengedhetetlenül fontos ügyeben utazók sem kivételek. Mentességet rendkívül kevesen, például a nemzetközi áruszállításban dolgozók, a határmenti településeken élő, de a szomszédos országba ingázó munkavállalók és diákok és a láthatási jogukat gyakorló szülők kaphatnak.

A járványügyi szempontból rendkívül magas kockázatú területről érkezőkre vonatkozó karantén- és tesztkötelezettség még a teljes védettséggel rendelkezőkre is vonatkozik.

A belga közegészségügyi intézet szerdán közzétett jelentése szerint a koronavírus friss fertőzöttjeinek napi átlagos száma jelenleg 1481 Belgiumban, ami egyhetes viszonylatban 10 százalékos emelkedést jelent. Az elmúlt hét napban átlagosan 27 embert szállítottak kórházba koronavírus-fertőzés miatt, 14 százalékkal többet, mint a megelőző héten. Belgiumi kórházakban jelenleg 309 embert ápolnak koronavírussal, közülük 94 esetben alkalmaznak intenzív ellátást. Az előbbi adat 16, az utóbbi 8 százalékkal emelkedett egy hét alatt. Egyhetes viszonylatban átlagosan naponta két ember halt meg a koronavírus okozta szövődményekben az országban. A járvány megjelenése 1 119 030 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust és 25 230-an haltak meg a vírus okozta szövődményekben Belgiumban.

*

Hétfőtől azok az európai uniós állampolgárok is karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak Angliába, akik nem a brit oltási kampány keretében kapták meg a koronavírus elleni oltás két dózisát,  tesztelési kötelezettségük azonban még érvényben marad, közölte szerdán Grant Shapps brit közlekedési miniszter. Hangsúlyozta: az enyhítés azokra vonatkozik, akik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elismert oltóanyagokban részesültek.

A jelenleg érvényes szabályozás alapján július 19. óta nem kell tíz napra karanténba vonulniuk azoknak, akik Nagy-Britanniában élnek, a brit kormány által a sárga, vagyis fokozott járványkockázatú kategóriába sorolt országokból, köztük Magyarországról térnek vissza Angliába és a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapták. Eddig azonban közülük is csak azokra vonatkozott a karanténmentesség, akik a brit oltási kampány keretében, az Egyesült Királyságban kapták meg a vakcina mindkét adagját, és ezt a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) mobileszközökre letölthető alkalmazásának bemutatásával igazolták. Ezeket a korlátozásokat oldja fel augusztus 2-án, vagyis jövő hétfőtől a brit kormány szerdán ismertetett kiterjesztő intézkedése, amely szerint azok az EU-állampolgárok is mentesülnek a tíznapos angliai karanténkötelezettség alól, akik sárga kategóriás országokban élnek és hazájukban kapták meg a koronavírus elleni oltás két adagját. Ugyanez az engedmény vonatkozik az Egyesült Államokból Angliába beutazókra is.

Grant Shapps szerdai bejelentésében közölte: a módosítás hétfőn, brit idő szerint hajnali 4 órától lép érvénybe. A közlekedési miniszter hangsúlyozta: az enyhítés azokra vonatkozik, akik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), illetve az Amerikából érkezők esetében az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) által jóváhagyott oltóanyagok valamelyikében részesültek. Shapps kiemelte azt is, hogy ezeknek a beutazóknak - ha sárga kategóriás országokból érkeznek - indulásuk előtt, illetve az angliai érkezésük utáni második napon továbbra is el kell végeztetniük egy-egy koronavírustesztet.

A brit kormány májusban léptette érvénybe a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszert, amely zöld, sárga és vörös kategóriák alapján határozza meg, hogy Angliába milyen feltételekkel lehet külföldről beutazni.    Jórészt ugyanezt a rendszert követi az Egyesült Királyság másik három országa, Skócia, Wales és Észak-Írország is.

A sárga kategóriás országokból érkezőknek az eddigi szabályozás alapján tíz napot karanténban kellett tölteniük, indulásuk előtt egy, érkezésük után két koronavírustesztet kellett elvégezniük saját költségükön, akkor is, ha hazájukban mindkét oltási adagot megkapták. A hétfőtől életbe lépő módosítás alapján a második angliai koronavírus-szűrést már nem kell elvégeztetni.

A brit kormány a sárga kategóriába sorolja néhány kivétellel az EU-tagállamok zömét, köztük Magyarországot.
A sárga kategóriába tartozik az Egyesült Államok is.

*

Románia a koronavírus-járvány miatt elrenedelt korlátozások újabb enyhítését vezeti be augusztus 1-től, a bukaresti kormány erről fogadott el rendeletet szerdai ülésén. A most meghozott széleskörű lazító intézkedések azokon a településeken lépnek hatályba, ahol a megbetegedések aránya nem haladja meg a lakosság két ezrelékét. A szabadtéri fesztiválokon legfeljebb 75 ezer ember vehet részt, olyanok, akiket már beoltottak, akik átestek a betegségen vagy rendelkeznek érvényes koronavírusteszttel.

Mostantól a különböző magánrendezvényeken is többen vehetnek részt: beltéri esküvőkön például több mint 400-an, ha a fertőzöttségi ráta nem haladja meg a két ezreléket az adott településen. Sportendezvényeken a lelátók teljes kapacitása is használható, amennyiben a szervező biztosítani tudja, hogy valamennyi néző beoltott, átesett a betegségen vagy érvényes teszttel rendelkezik. Emellett megnyithatnak a szórakozóhelyek is, de csak beoltott személyeknek. A nyilvános belterekben továbbra is kötelező a maszk viselése Romániában.

A szakembereket megosztja az a kérdés, hogy eljött-e az ideje a komolyabb lazításoknak, mert már szeptembertől a megbetegedések számának növekedésére számítanak. A lakosság átoltottsága jelenleg 30 százalékos, a legtöbben Bukarestben vették fel az oltást, ahol ez az érték 48 százalék, második helyen Kolozs megye áll 44 százalékkal. Szerdáig összesen 4,972 millió személy kapott vakcinát, ami jóval elmarad az eredetileg meghirdetett 10 milliótól.

*

Az Európai Bizottság keretszerződést írt alá a brit GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszeripari céggel 220 ezer Sotrovimab nevű, koronavírussal fertőzöttek kezelését célzó, jelenleg uniós vizsgálat alatt álló gyógyszer beszerzéséről, közölte az uniós bizottság szerdán. A GSK a Sotrovimab nevű gyógyszert az amerikai Vir Biotechnology vállalattal közösen fejlesztette.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű gyógyszerügynökség (EMA) május elején kezdte meg a gyógyszer jelenleg is tartó folyamatos felülvizsgálatát.    Az uniós bizottsági közlemény Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztost idézte, aki arról tájékoztatott, hogy a brüsszeli testület a koronavírus-fertőzöttek kezelésére kifejlesztett gyógyszerek közül legalább három engedélyezését tervezi októberig.

Az Európai Bizottság csaknem 200 szerződést kötött orvosi eszközök, gyógyszerek és oltóanyagok beszerzéséről több mint 12 milliárd euró értékben. A GlaxoSmithKline vállalattal kötött keretszerződés értelmében a tagállamok szükség esetén megvásárolhatják a Sotrovimab nevű gyógyszert, miután az megkapta az unió feltételes forgalomba hozatali engedélyét, vagy az érintett tagállam sürgősségi eljárás keretében hozott ideiglenes használati engedélyét.

A Sotrovimab egy koronavírus-fertőzöttek kezelésére kifejlesztett monoklonális antitest. A monoklonális antitest olyan immunfehérjéket jelöl, amelyet úgy terveztek, hogy egy adott struktúrához, jelen esetben a koronavírus-fertőzést okozó vírus, a SARS-CoV-2 tüskefehérjéhez kapcsolódjon. A kapcsolódás létrejöttével a vírusnak a test sejtjeibe való bejutási képessége csökken. A fejlesztők szerint ez várhatóan mérsékli a kórházi kezelés szükségességét és a halálozás kockázatát.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink