2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Új vírusmutáció Szibériában is?

A koronavírus új mutációja lehet kialakulóban Szibériában, jelentette ki Anna Popova orosz tisztifőorvos, a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője egy keddi járványügyi virtuális szimpóziumon, miközben az egynapos országos halálozási adat megdöntötte a korábbi rekordot.

"Bizonyos változásokat látunk a fehérjében, változásra utaló adatokat, amelyeket a szibériai régióban mutattak ki, és amelyek arra engednek következtetni, hogy ebben a régióban egy saját variáns alakul ki, meghatározott mutációkkal" – mondta Popova. Beszámolója szerint a genetikai módosulásra vonatkozó kutatásokat a novoszibirszki Vektor tudományos központ, a második orosz vakcina, az EpiVacCorona kidolgozója végzi. Mint mondta, Oroszországban a vírustörzs Európából behurcolt variánsa kering, kínai eredetű fertőzést nem mutattak ki.

Popova közölte, hogy a Vektor megkezdte az október 14-én bejegyzett oltóanyagának tömeges tesztelését. Az egészségügyi minisztérium kedden a honlapján hozta nyilvánosságra, hogy a központ megkapta az engedélyt a vakcina 60 év feletti alanyokon való kipróbálására is. A gyerekeken való tesztelés a tervek szerint decemberben indul el. A tisztifőorvos tájékoztatása szerint Oroszországban a Covid-19 halálozási rátája 1,7 százalékos, amivel a 100. helyen áll a világon. A százezer főre számított fertőzöttség tekintetében Popova szerint Oroszország a 62. helyen áll (az abszolút számok tekintetében az ötödik az Egyesült Államok, India, Brazília és Franciaország után.)

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester bejelentette, hogy december 6-ig meghosszabbította a kötelező távoktatást az iskolák 6-10. osztályos tanulói számára.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink