2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Tudományok Fővárosa az ELTÉ-n

Számos tudományos fejlesztés várja az érdeklődőket a 3. Tudományok Fővárosa fesztiválon szombaton az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lágymányosi campusán.

Az ingyenes rendezvény látogatói megismerkedhetnek a legújabb technológiákkal és tudományos vívmányokkal, robotokkal beszélgethetnek, drónokat "simogathatnak", virtuálisan beléphetnek az atomerőmű blokkvezérlőjébe, portrét készíttethetnek egy robottal és akár a Napot is vizsgálhatják élőben – közölték az MTI-vel csütörtökön a szervezők.

"A STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) tudományterületekhez kapcsolódó programok támogatása egy olyan küldetés, amelyet nagyon komolyan veszünk az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál (ITM)" – idézi a közlemény Palkovics László minisztert, a rendezvény fővédnökét, aki hangsúlyozta: "a Tudományok Fővárosa ennek a küldetésnek egy fontos fóruma, ami segít abban, hogy minél több fiatalt orientáljunk a STEM tanulmányok és szakmák irányába, hiszen ők a jövőnk valódi tartalékai, az ő innovációs szemléletük és képességük határozza meg a későbbiekben hazánk versenyképességét".

A fesztiválon fel lehet próbálni egy valódi űrruhát, lesznek hightech versenyautók, elektromos járművek, pneumobilok, humanoid robotok, mentőrobotok, ipari robotok és robotépítés. A programban szerepel drónraj-bemutató, freestlye drónshow, agrárdrónok és permetezés-bemutató, drónszimulátorok, drónsimogató, valamint szlalompálya verseny is drónokkal. Az érdeklődők részt vehetnek egy virtuálisvalóság-túrán az atomerőmű reaktorcsarnokában, megismerhetik a sugárárnyékolt páncélautót, sőt még Teller Ede zongorajátékát is kiterjesztett valóság alkalmazásával. A szervezők látványos természettudományos kísérleteket ígérnek 60 méteres magasságból, de a fesztiválon lesz naptávcső, csillagászati távcsövek, bolygóészlelés, Mars kőzet, Hold kőzetek és planetárium is.

Bartók Marcell, a Tudományok Fővárosa főszervezője a közleményben kiemelte: "az interaktív kiállítással párhuzamosan ismeretterjesztő előadások hallgatására is lesz lehetőség, melynek gerincét idén az Apollo program 50. évfordulója adja, kiegészítve további csillagászati és űrkutatási témákkal". A látogatók érdekességeket tudhatnak meg a fontos történelmi eseményről, a gyerekek űrhajós pontgyűjtőfüzet kíséretében járhatják végig a rendezvényt, az útjuk végén pedig ajándékokat kaphatnak.

Házigazdaként az ELTE is számos érdekességgel készül: az egyetem standján a többi között vulkánkitörés-szimulációval, a környezetét folyamatosan érzékelő és a változásoknak megfelelően haladó LEGO-vonattal, valamint az augusztus 20-i tűzijáték csodaszarvasát megalkotó csapat drónraj-bemutatójával is találkozhatnak az érdeklődők. Az esemény főtámogatója az ITM és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt, kiemelt támogatói pedig a National Instruments és a Richter Gedeon.

A fesztivál részletes programja a www.tudomanyokfovarosa.hu honlapon érhető el.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink