2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Több magyar egyetem is jól szerepelt ezen a felmérésen

Tíz magyar egyetem is felkerült a Quacquarelli Symonds (QS) 2020-as szakterületi rangsorára, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra.

Az Eduline oktatási portál összegzése szerint az ELTE, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem több tudományterületen is jó eredményt ért el, az élet- és orvostudományok területén pedig a Semmelweis Egyetem szerepelt a legjobban.

A rangsorban öt tágabb tudományág (bölcsészettudomány, mérnöki-technológiai tudományok, élet- és orvostudományok, természettudományok, társadalomtudományok) és azon belül 48 szűkebb szakterület szerint rangsorolták a világ 1368 felsőoktatási intézményét.

Az élet- és orvostudományok területén a magyar felsőoktatási intézmények közül a Semmelweis Egyetem érte el a legjobb eredményt: a QS szakemberei a 295. helyre sorolták. A listára a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem is felkerült, előbbi a 401-450. helyezést, utóbbi pedig a 451-500. helyezést szerezte meg.

A természettudományi listán az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 318. helyen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pedig a 451-500. helyen végzett. A társadalomtudományi képzések rangsorában a CEU a 178. helyen, a Budapesti Corvinus Egyetem a 401-450. helyen végzett. A bölcsészettudományi terület listáján a CEU a 120. helyet, az Eötvös Loránd Tudományegyetem pedig a 371. helyet szerezte meg.

A mérnöki-technológiai képzési terület rangsorára csak egy magyar felsőoktatási intézmény, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem került fel: a BME 295. helyen végzett.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink