2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Tisztelet a Vöröskeresztnek és a mentőknek!

A Magyar Vöröskereszt tizenhárom megyében dolgozik együtt az Országos Mentőszolgálattal a koronavírus-járvány idején.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek világszerte hagyományosan május 8-án ünneplik a Vöröskereszt világnapját. Ezen a napon van a mozgalom alapítójának, Henry Dunant svájci üzletembernek a születésnapja, aki 1861-ben a solferinói csata után döntött úgy, hogy megalapítja a világ máig legnagyobb hatású humanitárius mozgalmát. A Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek ma 192 országban vannak jelen és több millió munkatárs és önkéntes segítségével folytatják tevékenységeiket az irányadó hét alapelv (emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség) szellemében.

Nagy Gábor, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese az M1 aktuális csatornán pénteken elmondta: segítenek a határon a beérkezők ellenőrzésében, de a logisztikába és a diszpécserszolgálat munkájába is bekapcsolódnak. Kitért arra is, hogy ebben az időszakban többen keresik a Vöröskeresztet adományok miatt, igyekeznek minden igényt kielégíteni: folyamatosan készítik az élelmiszer- és tisztasági csomagokat az embereknek országszerte. Bővítették programjaikat is, hogy mindenkihez eljussanak.

A véradásokról azt mondta, biztonsági intézkedéseket vezettek be, de ennek ellenére visszaesett a véradók száma, mivel bezártak többi között a felsőoktatási intézmények.

Az elmúlt időszakban mintegy 40 ezer koronavírustesztet végeztek az Országos Mentőszolgálat munkatársai, közölte a szervezet főigazgatója az M1 aktuális csatornán pénteken. Csató Gábor elmondta, mintegy 400 ezer kilométert tettek meg munkatársai a járványhelyzet miatt, és kiemelte azt is, általában ők voltak az elsők, akik a betegekkel találkoztak. A főigazgató hangsúlyozta, az elmúlt három hónapban a mentők fegyelmezetten és kitartóan küzdöttek a járvány ellen, és ez nagy büszkeséggel tölti el.

A műsorban elhangzott, május 10-én lesz a mentők napja; Magyarországon 133 éve van mentés, és az Országos Mentőszolgálat 72 éve alakult meg. A szervezet ünnepét ezúttal online tartják meg a járvány miatt, de reményeik szerint ősszel élőben is megrendezhetik. Csató Gábor szerint igazi hungarikum az Országos Mentőszolgálat, mivel sehol a világon nincs még egy olyan szervezet, amely az egész lakosságot állami finanszírozásban látja el, ráadásul egységes protokoll szerint.

(forrás: Magyar Vöröskereszt, MTI)
hirdetés

Könyveink