2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Terjed az AIDS Oroszországban

A Népszava szerint csak tavaly 100 ezer új fertőzöttet regisztráltak, összesen már legalább egymillióan hordozzák a vírust.

Tizenhárom orosz régióban a lakosság több mint egy százaléka, 35 régióban pedig több mint fél százaléka HIV-fertőzött a Roszpotrebnadzor által készített felmérés szerint. Három év alatt másfélszeresére nőtt azoknak a régióknak a száma, amelyekben különösen nagy a megbetegedések aránya.

Az orosz egészségügyi minisztérium korábban mintegy 900 ezerre becsülte a veszélyes vírus hordozóinak a számát. Ma már a sajtóban több mint egymillióról írnak. Csak tavaly 100 ezer új esetet regisztráltak. A médiában több tízezerre teszik a meghalt HIV-fertőzöttek számát, a legtöbb esetben a halál közvetlen oka: tuberkulózis. A felmérés szerint a leginkább veszélyeztetett térség tavaly a Moszkvától távol eső irkutszki, szverdlovszki és kemerovói terület volt. De a korábbi elemzések Szentpétervárt és környékét is a magasan fertőzött területek közé sorolták. A ma is "leningrádi terület" nevet viselő közigazgatási egység az elsők között volt, ahol észlelték Oroszországban a vírus jelenlétét. Ezt azzal magyarázták, hogy a térségen át vezetett a kábítószer-kereskedelem egyik útvonala. Nagy erőfeszítések árán sikerült stabilizálni a helyzetet, és a terület immár csak a nyolcadik helyen áll a legtöbb gondot okozó térségek listáján.

A HIV-fertőzés növekedési üteme tekintetében Dél-Afrika, Nigéria és Mozambik után Oroszország a negyedik helyet foglalja el. A világon jelenleg mintegy 33-37 millióan lehetnek fertőzöttek, de csak 60 százalékuk kap valamilyen kezelést. Magyarország az átlagosnál jobb helyzetben van, mindössze 2-300 fertőzést regisztrálnak évente, és közülük mintegy tíz-tizenöt végződik halállal, írja a lap.

(forrás: Népszava Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink