2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Szupergonorrheát diagnosztizáltak

A legtöbb antibiotikumnak ellenálló szupergonorrheát diagnosztizáltak egy brit férfinél, számolt be róla a BBC hírportálja.

A férfinak állandó partnere van Nagy-Britanniában, a kórokozót azonban Délkelet-Ázsiában kaphatta el, ahol idén szexuális kapcsolatba lépett egy nővel. A brit egészségügyi szolgálat (Public Health England) szerint ez az első eset, hogy a fertőzés nem gyógyítható a kezelésére szolgáló két antibiotikum, az azitromicin és a ceftriaxon kiombinációjával.

Az egészségügyi szakemberek most a férfi lehetséges más partnereit keresik. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (European Centres for Disease Control) a konzultáció után egyetértett a brit szakemberekkel, hogy ez az eset az első a világon.

A férfi fertőzésének elemzése után arra gondoltak, még egy kezelést ki lehet próbálni, jelenleg ezzel gyógyítják. A jövő hónapban derül ki, sikeres volt-e a gyógymód.

A gonorrheát a Neisseria gonorrhoeae baktérium idézi elő, védekezés nélküli szexuális aktussal terjed. A WHO tavaly júliusban figyelmeztetett az új, minden kezelésnek ellenálló kórokozók megjelenésére.

"A gonorrhea kórokozója igen intelligens. Akárhányszor új típusú antibiotikumot fejlesztünk ki ellene, ellenállást alakít ki vele szemben is", mondta el akkor Teodora Wi, a genfi központú ENSZ-szervezet specialistája. A WHO becslései szerint évente 78 millió embert kapja el a betegséget, mely a nemi szerveket, a végbelet és a torkot fertőzheti meg. A kórnak sok esetben nincs tünete, de a medence szerveinek gyulladását, méhen kívüli terhességet, meddőséget okozhat, valamint növeli a HIV-fertőzés kockázatát.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink