2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Sztrájkolnak a francia sürgészek

Az állami kórházak sürgősségi osztályainak csaknem harmada sztrájkol Franciaországban: augusztus 19-én már 218 osztály kapcsolódott be az öt hónapja kezdődött mozgalomba, írja a Mérce.

A Franciaországban teljesen rendhagyónak mondható sztrájk március közepén indult. Közvetlen kiváltó okai között találunk tragikus helyzeteket, pl. a dolgozók szerint elvben elkerülhető haláleseteket, de több helyen a biztonsági problémákból lett az utolsó csepp. Így pl. az első sztrájkba lépő párizsi Saint-Antoine kórházban az ápolók elleni agressziók sorozata. Azóta ugyan elérték, hogy egy biztonsági őr folyamatosan jelen legyen a helyszínen, ami sokat javított a helyzeten, de időközben újabb követelések merültek fel, amelyekre egyelőre nem reagált érdemben a vezetőség, illetve a kormány.

A sztrájk annyiban szimbolikus, hogy a minimális szolgáltatásra kötelezett ápolók  – többségükben nők – nem hagyhatnak fel a munkával, hanem a hivatalos bejelentésen túl karszalagok, transzparensek és különféle kollektív akciók jelzik a külvilág és a páciensek számára is, hogy a sztrájk folyamatban van – írja összeállításában a Mérce.

Az akció az egészségügyi miniszter asszony, Agnès Buzyn rosszallását is kiváltotta, de érdemi politikai válaszok csak ezután fogalmazódtak meg a hatalom részéről. Ezek azonban éppenséggel nem csillapították a mozgalmat, amelynek új refrénje a „Buzyn kivéreztet” lett, és a nyár folyamán csak tovább növekedett: június óta duplájára duzzadt, és ahogy az alábbi térképen is látszik, már az egész országra kiterjed.

A tiltakozás kezdete után 3 hónappal, június közepén Agnès Buzyn bejelentett egy 70 millió eurós csomagot, amelyből 15 millió elvileg a nyári „erősítést” szolgálta, hogy ne kerüljön sor bezárásokra. A sztrájkolók azonban egyelőre nem értesültek arról, hogy ezek a források megjelentek volna valahol, miközben egyes kórházakban éjszaka már nem működik a sürgősségi ellátás.

A 70 milliós pénzinjekció bejelentése után két héttel az ápoló személyzet országos tüntetéseket szervezett – kérdés, hogy szeptemberre mit tartogat a kormány, és mi lesz a dolgozók válasza. Az egészségügyi miniszter asszony a sürgősségi ellátás átszabását ígéri, az első egyeztetés szeptember elején lesz, de közben a helyzet szemlátomást azonnali beavatkozást is igényelne. Már a sürgősségiken dolgozó orvosok érdekvédelmi szervezete is sztrájkkal fenyegetőzik, és a speciális juttatások emelését szorgalmazza.

(forrás: Mérce)
hirdetés

Könyveink