2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Sztrájkolnak az ápolók Új-Zélandon

Túlhajszoltak és alulfizettek, nem tudják biztonságosan ellátni a munkájukat, a kimerülés és a kiégés gyötri őket. A 24.hu írása.

Helyi idő szerint reggel héttől közel 30 ezer ápoló sztrájkol Új-Zélandon, írja a The Guardian nyomán a 24.hu. Az egész országot érintő munkabeszüntetés drámai hatással van az ottani egészségügy működésére: az elektív műtéteket elhalasztják, a kiengedhető betegeket hamarabb hazaengedik. Óriási zsúfoltság és torlódás várható a kórházakban, ahol a téli időszak miatt amúgy is több a beteg – figyelmeztetnek szakemberek.

Az egészségügyi szektorban Új-Zélandon még soha nem volt ekkora sztrájk. Az utcára vonuló ápolók a kórházak előtt azt skandálják, hogy „legyetek igazságosabbak azokkal, akik ápolnak”. Az új-zélandi ápolószervezet 12,5 és 15,9 százalék közötti béremelést sürget.

Winston Peters miniszterelnök azt mondta, „nagyon, nagyon, nagyon csalódott”, hogy az ápolók nem fogadták el a kormány legutóbbi, 12,5 százalékos béremelésről szóló ajánlatát:

„Egy kis időt kérünk. Nem arról van szó, hogy nem akarunk több pénzt adni, de egyelőre nincs meg a pénz” – nyilatkozott meglepő őszinteséggel a miniszterelnök.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink