hirdetés
hirdetés
2020. június. 01., hétfő - Tünde.
hirdetés

Szombaton újra Móri Karika

Május 25-én, szombaton újra bringázással segítik a beteg embereket Móron, a Móri Karika jótékonysági kerékpártúrán.

hirdetés

Május 25-én, szombaton 13. alkalommal rendezik meg Móron, a MÓRI KARIKA jótékonysági kerékpáros körtúrát, amelynek egyik célja a Cortex Agysérültekért Alapítvány (Alapítvány az Agysérültek Rehabilitációjáért) segítése. Az alapítvány nem veleszületett agyi károsodásban szenvedő agysérültek (pl. baleseti agysérült, agydaganat miatt műtéten, illetve agyvérzésen átesett, beteg emberek) utógondozását, pszichoszociális rehabilitációját vállalja.

A másik cél a móri Városi Közművelődési Közalapítvány támogatása.

A CORTEX - Agysérültek Rehabilitációjáért Alapítványt 1992-ben hozta létre az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet szakmai gárdájának egy csoportja (orvosok, neuropszichológusok, logopédusok) a magyar agykutatás egyik legnagyobb alakjának, a Kossuth és Állami-díjas anatómus, neurobiológus, akadémikus, Szentágothai János védnökségének támogatásával és biztatásával. Az alapítvány többnyire olyan nem veleszületett agyi károsodásban szenvedő agysérült betegek (pl. baleseti agysérült, agydaganat miatt műtéten, ill. agyvérzésen átesett, beteg emberek stb…) utógondozását, pszichoszociális rehabilitációját vállalja, akik sérülésükből fizikailag felépülve krónikus pszichés tünetekben és pszichoszociális problémákban szenvednek. Ezek a nem csekély gondok és nehézségek megakadályozzák őket abban, hogy visszailleszkedjenek a társadalomba, ezért egyre inkább a perifériára sodródnak. Így például nem tudnak sem családi-, sem társadalmi kapcsolataikban visszatalálni a baleset előtti kerékvágásba. Általában nem, vagy a korábbihoz képest alacsonyabb szintű munkát képesek végezni, és vannak, akik már huszonévesen rokkantnyugdíjasként élik nehéz mindennapjaikat.

A Cortex Alapítvány fő célja a fent említettek mozgásszervi, és pszichoszociális rehabilitáció hosszabb távú megszervezése és támogatása. A támogatás fő profilja a terápiás tevékenységek folytatásán túl az Újpalotai Szabadidő Központban (Bp. XV. Hartyán köz 3.) a Zöld Klub rendszeres klubfoglalkozása. A foglakozás keretében igyekszik nyaranta egyhetes rehabilitációs üdülést szervezni az ország különböző üdülésre, kirándulásra alkalmas helyszínein. Évközben rendszeres kulturális és oktatási programokon próbálja biztosítani a részvételt az agysérült fiatalok és idősebbek számára (pl. színház- és múzeumlátogatások, kirándulások, tánctanfolyam, számítógépes tanfolyam stb.).

A  rendezvény, melyre évről évre az érintett betegek személyesen is eljönnek, 2007-ben startolt. Dr. Orosz Zsolt, móri születésű orvos, barátai segítségével lokálpatrióta érzelmektől vezérelve írországi tapasztalatait honosította

Valamennyi kerékpáros, aki benevez a túrára, nevezési díjával az alapítvány jótékony munkájához járul hozzá. A résztvevők három táv között választhatnak: hosszútáv: 110 km., középtáv: 50 km., rövidtáv: 25 km.

A rajt május 25-én, szombaton Mórón, a Láncos-kastély előtti téren (Szent István tér 6.),10.15- kor lesz.

Nevezési díj:  2500 Ft.

További részletek

(forrás: Cortex Agysérültekért Alapítvány)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink