2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Szociális vezetőképzés: átadták az első mesterszintű tanúsítványokat

Közel 5.000 szociális-, gyermekjóléti- és gyermekvédelmi intézményvezető kötelezett a szociális vezetőképzés alap- vagy mesterszintű kurzusának elvégzésére. Közülük 220-an vették át elsőként a szociális vezetőképzés mesterszintű tanúsítványát. A képzés célja, hogy az itt végzett hallgatók képesek legyenek saját vezetői szerepüket és az általuk irányított intézmények munkáját rendszerszemléletben értelmezni, valamint a szakmai feladatok irányításához elmélyült, korszerű ismereteket szerezzenek. A Semmelweis Egyetem ünnepélyes átadóján elhangzott, hogy az EFOP- 3.8.2-16 és VEKOP 7.5.1-16 Szociális humán erőforrás fejlesztése című, több, mint 2 milliárd forint támogatási összegű, kiemelt projekt keretén belül megkezdődik minden érintett vezető képzéssorozata.

A Semmelweis Egyetemen 2018-ban indult el a szociális szolgáltatást nyújtó intézmények felső-, és középvezetőinek képzése egy olyan oktatási program alapján, amelyet maga az egyetem dolgozott ki. A fejlesztő munkának szerves része volt egy pilot képzés is. A curriculum tesztelése tapasztalt szociális intézményvezetők bevonásával zajlott, az eredmények alapján megtörtént a finomhangolás. A visszajelzések azóta is folyamatosan érkeznek, ezek jelentős része be is épül a programba. A szociális vezetőképzésbe immár a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, valamint a Károli Gáspár Református Egyetem is bekapcsolódott.

„Büszkék vagyunk arra, hogy az országban elsőként indítottunk mester- és alapszinten is szociális vezetőképzést, 12 mester- és 2 alapszintű csoport kezdte meg tanulmányait nálunk. Lezártuk az első teljes szemeszterünket, ennek eredményeként 6 képzési csoportból összesen 220 intézményvezető vehette át tanúsítványát.” – mondta dr. Gaál Péter, a Semmelweis Egyetem Egyészségügyi Közszolgálati Karának dékánja.

Ez a típusú ágazati vezetőképzés sokrétűen felkészíti a leendő és a már gyakorló vezetőket a vezetői szerepre. A képzés kiterjed a vezetői munka minden fontos aspektusára, felvértezi a vezetőket szervezési és vezetési ismeretekkel, a mindennapi gazdálkodást, stratégiaalkotást érintő tudással, önismereti, csapatépítő, konfliktus-kezelő technikákkal, a hatékony kommunikáció eszköztárával. Megismerteti a vezetőket az ágazatra vonatkozó hatályos jogszabályi környezettel, ennek jogszerű és hatékony alkalmazásával. A vezetőképzés rendszere a vezetői munkakörben foglalkoztatott szakemberek tudásának folyamatos megújítására, frissítésére is törekszik a kétévenkénti megújító képzésen való kötelezettséggel, biztosítva ezzel a hatékony és megbízható vezetői készségeket minden vezető számára.

A tanúsítvány-átadót szakmai konferencia előzte meg, 356 szakember részvételével, a szociális ágazat és a vezetéstudomány neves képviselőinek előadásaival.

Az SZVK képzései hamarosan vidéki nagyvárosokban is megkezdődnek: áprilisban és májusban Szegeden, Pécsett és Debrecenben indulnak alapszintű csoportok.

A jelenlegi volt az első szociális vezetői tanúsítvány átadó, várhatóan ősszel hasonló esemény várja a szakma képviselőit. Nem titkolt cél, hogy hagyományt teremtve ezzel elinduljon egy szakmai rendezvénysorozat.

hirdetés

Könyveink