hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Megkezdődött a szociális vezetőképzés pilot programja

Idén átalakul a szociális ágazaton belül a továbbképzés rendszere. 2018. január elsejétől megszűnt a korábbi szociális szakvizsga, és bevezették a vezetői megbízással foglalkoztatott szakemberek számára a kétszintű szociális vezetőképzést, melynek pilot programja 2018. május 8-án indult el a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karán.

 A szociális vezetőképzésen 30 fő szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményben dolgozó munkatárs kezdte meg tanulmányait. A képzést ünnepélyes keretek között Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár, dr. Szász Károly, a Semmelweis Egyetem kancellárja, dr. Gaál Péter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánja és dr. Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgatója nyitotta meg.

A szociális vezetőképzés új rendszere arra készíti fel a szociális ágazat intézményvezetőit, hogy képesek legyenek saját vezetői szerepüket és az általuk irányított intézmények munkáját, szerepét korszerű rendszerszemléletben értelmezni, a szakmai feladatok irányításához stratégiai ismereteket szerezzenek. A képzés kiterjed a vezetői munka minden fontos aspektusára, szervezési és vezetési ismereteket biztosít, azok alkalmazási gyakorlatának bemutatásával és felvértezi a vezetőket önismereti, csapatépítő, konfliktus-kezelő technikákkal, a hatékony kommunikáció eszköztárával, megismerteti őket az ágazatra vonatkozó  rendszerekkel és környezetükkel, ennek jogszerű és hatékony alkalmazásával. 

A mesterképzés kidolgozott tananyagát a tanári magcsoport olyan ágazat specifikus vezetői tapasztalattal rendelkező szakembereknek is oktatja a projekt pilot időszakában, akik később maguk is bevonhatók a képzésbe (Train the Trainers). A pilot képzés hallgatói visszajelzéseikkel, véleményeikkel részt vesznek a képzési anyagok fejlesztésében.

A szociális vezetőképzés rendszere a vezetői munkakörben foglalkoztatott szakemberek tudásának folyamatos megújítására, frissítésére törekszik, amelyet a két évenkénti továbbképzésen való kötelezettség biztosít. Ennek köszönhetően hatékony és megbízható vezetői készségeket sajátít el minden vezető, a megszerzett végzettségüktől függetlenül.

A program a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karán valósul meg, az Egészségügyi Menedzserképző Központ és a Mentálhigiéné Intézet közös projektjeként. A képzést 2020-ig a kormányzat döntése alapján főként Európai Uniós forrásból finanszírozzák.

További információ

hirdetés

Könyveink