hirdetés
hirdetés
2020. július. 13., hétfő - Jenő.
hirdetés

Szíriai gyermekgyógyász kapja a Raoul Wallenberg-díjat

Amáni Ballurnak, a szíriai háborús övezetben található föld alatti kórházak egyikét irányító gyermekgyógyásznak ítélte oda idén az Európa Tanács (ET) a humanitárius erőfeszítések elismerésére létrehozott Raoul Wallenberg-díjat, jelentették be szerdán Strasbourgban.

hirdetés

A szervezet tájékoztatása szerint Amáni Ballur, aki 2012 és 2018 között a szíriai Kelet-Gútában titkos, földalatti kórházat üzemeltetett, jelenleg pedig Törökországban él menekültként, kiemelkedő bátorságáért nyerte el a díját. Bátorsága és elkötelezettsége több száz ember életét mentette meg a szíriai háború alatt.

Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkárának szavai szerint a gyermekorvos az empátia, az erény és a becsület kiemelkedő példája, ugyanis saját életének kockáztatása mellett segítette a rászorulókat. A legrosszabb körülmények, a háború és a szenvedés közepette is végezte életmentő munkáját. A barlangba rejtett kórház sokak számára a reményt és a biztonságot jelentette. Miután elhagyta Szíriát, Ballur menekültként is segíti rászorulókat, mondta a főtitkár.

A díjat pénteken adják át, amit az orvos tevékenységét feldolgozó, 2020-as Oscar-díjra jelölt, A barlang című dokumentumfilm levetítése követ.

A svéd kormány és a magyar parlament kezdeményezésére 2012-ben alapított díjat kétévente olyasvalakinek ítélik oda, aki a tevékenységével humanitárius célokat szolgál. 2018-ban a budapesti székhelyű Európai Roma Jogok Központja (ERRC) nemzetközi romajogi szervezet kapta a kitüntetést.

Raoul Wallenberg svéd diplomata a második világháború végén Budapesten több ezer, egyes források szerint húszezer zsidó életét mentette meg menlevelekkel és védett házakban. A Vörös Hadsereg 1945 januárjában letartóztatta, és a szovjet hatóságok azt állították, hogy 1947-ben börtönében meghalt, sokak szerint ugyanakkor még évekkel később is fogolyként élt. Utoljára 1945. január 17-én látták élve Budapesten.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink