2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Szigorú szabályozás mellett lesz Ausztriában téli síszezon

Romániában októbertől indul az oltáslottó. Szigorú szabályozás mellett, de lesz Ausztriában téli síszezon, jelentette be Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter a Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján Bécsben. Nemzetközi kitekintés.

Köstinger hangsúlyozta, a belföldi turisztikai ágazatnak idén nem kell attól tartania, hogy az osztrák síparadicsomok zárlat alá kerülnek. A szigorú járványügyi szabályozás azt hivatott szolgálni, hogy mindenki a lehető legnagyobb biztonságban élvezhesse a tél adta örömöket. A most ismertetett rendelkezés illeszkedik a kormány őszre meghirdetett, háromlépcsős intézkedési tervéhez, amelynek értelmében elsősorban a kórházak intenzív ágyainak telítettsége határozza meg a szükséges lépéseket.

Ausztria jelenleg az első fokozatnál tart, mivel az intenzív ágykapacitás elérte a 10 százalékos telítettséget. Ennek értelmében szeptember 15-étől az alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletekben, gyógyszertárakban, illetve a tömegközlekedésben kötelező az FFP2-es maszk viselése, és ugyanez vonatkozik a sífelvonók zárt gondoláira is. Ezen kívül változott az antigén gyorstesztek érvényességi ideje is, 48 óráról 24 órára csökkent.

A második fokozat egy héttel azután lép életbe, hogy az intenzív osztályok kapacitása eléri a 15 százalékos telítettséget. Ettől az időponttól az éjszakai szórakozóhelyeket és az 500 főnél nagyobb létszámú rendezvényeket már csak a beoltottak és a gyógyultak látogathatják. Ez a szabályozás fog vonatkozni az úgynevezett Aprés-Ski (síelés utáni) partikra is, amelyek köztudottan hozzátartoznak a sípályák kínálatához. Amennyiben a járványhelyzet romlik, és az ágykapacitás telítettsége eléri a 20 százalékot, az éttermek napközbeni látogatása - a védettségi igazoláson túlmenően - ugyan negatív koronavírusteszttel még megengedett lesz, de már csak PCR tesztet fogadnak majd el.

A tárcavezető hangsúlyozta: a sílifteknél nem lesznek kapacitáskorlátozások és kötelezően betartandó távolságtartás sem, és mivel az igazolások ellenőrzése a jegyek megvételénél történik majd, elkerülhetők lesznek a hosszú sorban állások a síliftekbe beszálláskor.

A karácsonyi vásárokra ugyanezek a szabályok vonatkoznak majd. A védettségi igazolásokat és a negatív teszteredményeket a rendőrség és az egészségügyi hatóságok munkatársai fogják ellenőrizni.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter újságírói kérdésre elmondta, amennyiben az intenzívágyak telítettsége még tovább emelkedne, a szabályozás mindenképpen abba az irányba fog tolódni, hogy a védettségi igazolással rendelkezők (beoltottak, gyógyultak) továbbra is látogathassák a nyitva tartó éttermeket, kulturális és sportrendezvényeket. Mindkét miniszter hangsúlyozta, a világos és egyértelmű szabályok megkönnyítik a vendéglátásban és a turizmusban dolgozóknak a téli szezon tervezhetőségét, ugyanakkor a vendégek is tudják, mihez tartsák magukat, és már most nyugodtan foglalhatnak szállást bármelyik síparadicsomban, hiszen a biztonságuk garantált.

Ausztriában eddig 5 662 823 ember kapta meg a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 5 348 140-en. Az elmúlt 24 órában 1399 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 725 434 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 839, az intenzív kezelésre szorulók 219-en vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon egy ember halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 896-ra emelkedett.

*

Nőtt a beoltottak száma Szlovéniában, miután a kormány a múlt héten szigorított a járványügyi intézkedéseken. Szeptember 13-19. között 84 ezerrel nőtt az újonnan beoltottak száma az országban, ilyen heti adatra június eleje óta nem volt példa. Megváltozott a vakcinák iránti kereslet is. A Pfizer/BioNTech-féle vakcinát továbbra is sokan kérik, de az elmúlt két hétben a legtöbben a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinájával olttatták be magukat, mert ennek felvétele időpontjától a beoltottak már jogosultak a védettségi igazolásra.

A kormány döntése értelmében múlt szerdától mindenkinek rendelkeznie kell QR-kóddal ellátott Covid-igazolvánnyal az állami és a magánszektorban egyaránt. Ez vonatkozik az ügyfelekre is. Bárki, bármilyen szolgáltatást vesz igénybe, ahhoz oltási, vagy gyógyulást tanúsító igazolást, vagy negatív tesztet kell felmutatnia. Kivételt képeznek az alapvető élelmiszereket forgalmazó üzletek, illetve gyógyszertárak, de csakis abban az esetben, ha nem bevásárlóközpontokban működnek. Novembertől pedig az állami hivatalokban már nem lesz elég a negatív teszt. Csakis oltási, vagy gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat a dolgozók. Az alkalmazottaknak szeptember végéig fel kell venniük a koronavírus elleni védőoltás első dózisát, a másodikat pedig legkésőbb november 1-jéig. Ez a rendelet vonatkozik a rendőrségre, a hadseregre és a minisztériumokra is.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 088 157-en kaptak védőoltást, közülük 968 683-an már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 52, illetve 46 százaléka. Hétfőre 291 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon öt beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 363-an vannak kórházban, 97-en intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 264 új esetet azonosítottak. A vírus okozta betegségben az elmúlt napon 14-en haltak meg. Kórházban 695 beteget ápolnak, 85-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 782 796-an kaptak védőoltást - a jogosultak 43,9, a felnőtt lakosság 52,7 százaléka -, közülük 1 671 137-en már a második adagot is felvették.

*

Romániában október elsejétől év végéig "oltáslottóval" - a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal - próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A sorshúzások megszervezését részletező, a gazdasági tárcával közösen kiadott miniszeri rendeletet hétfőn írta alá Cseke Attila megbízott egészségügyi miniszter.

A szabályzat értelmében három hónapon keresztül hetente, havonta, illetve további két rendkívüli alkalommal rendeznek sorshúzásokat, amelyeken azok a beoltottak vesznek részt, akik letöltötték maguknak az uniós digitális Covid-igazolványt a román kormány által üzemeltett certificat-covid.gov.ro honlapról. A heti húzásokon 80 darab egyenként 10 ezer lejes (710 ezer forint) és egy-egy 300 ezer lejes, a havi húzásokon egy-egy 100 ezer lejes nyereményt, karácsonyi-szilveszteri időszakban pedig egy 500 ezer, és egy 1 millió lejes főnyereményt sorsolnak ki. Az oltáslottó 15 millió lejes nyereményalapjának fedezetét a gazdasági minisztérium utalja át a román lottótársaságnak.

Az oltáslottóban tehát azok is részt vehetnek, akik már korábban megkapták a Pfeizer, Moderna, vagy AstraZeneca vakcina mindkét adagját, vagy az egydózisú Johnson&Johnson vakcinát. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokkal is oltakozásra próbálja serkenteni a lakosságot. Ezek kiosztása várhatóan szintén októbertől kezdődik. Az öt darab, egyenként 20 lej (1420 forint) értékű étkezési utalványra azok jogosultak, akik augusztus 31-e (az étkezési utalványokat és oltáslottót bevezető sürgősségi kormányrendelet hatályba lépése) után kapták meg a vakcina második - vagy az egydózisú Johnson&Johnson oltás egyetlen - adagját.

A 19,3 millió lakosú Romániában eddig 5 millió 385 ezer ember, a beoltható 12 év feletti lakosság 31,8 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást. Az oltakozás üteme május végétől szeptember elejéig több hullámban napi 5700-ig csökkent. Az oltási hajlandóság az utóbbi héten kezdett enyhén (napi 8000 fölé) emelkedni, miután a kormány bejelentette, hogy belföldön is bevezeti az uniós védettségi igazolvány - a "zöld útlevél" - használatát és e nélkül már nem lehet vendéglőbe, színházba, moziba menni azokon a településeken, ahol a lakosság több mint 3 ezreléke fertőzött.

Közben a járványgörbe minden korábbinál meredekebben emelkedik Romániában: míg augusztusban a heti fertőzésszám többnyire az előző heti másfélszerese volt, az utolsó héten már csaknem kétszer annyi (27 900) új fertőzést diagnosztizáltak, mint egy héttel korábban, a napi halálesetek mozgóátlaga pedig már meghaladta az ötvenet.

*

A világon 229 044 205 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 228 502 047 fertőzöttet tartottak nyilván.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink