2024. április. 17., szerda - Rudolf.
hirdetés

Rossz vérkészítmény miatt fizet kártérítéseket a brit kormány

A brit egészségügy legnagyobb botránya nyomán nagyjából 2400 ember halt meg, hepatitisszel és HIV-vel fertőzőtt vérkésztményt kaptak, írja az RTL

Fejenként százezer fontos, azaz átszámítva majdnem ötvenmillió forintos kártérítést ad a brit kormány azoknak a betegnek, akik HIV-vel és Hepatitis C-vel fertőződtek meg, miután vírusokkal fertőzött vérkészítményt kaptak – írja az RTL. Az összeget több mint négyezer beteg kapja meg, valamint a fertőzésekbe belehalt emberek házastársai.

Ez az első alkalom, hogy a brit egészségügy legnagyobb botrányának áldozatai kártérítést kapnak. Az áldozatok az Egyesült Államokból importált vérkészítménytől fertőződtek meg. Nagyjából 2400-an haltak meg, miután a fertőzött vérkészítménnyel kezelték őket az 1970-es és 1980-as években. A kártérítés kifizetéséért évtizedek óta kampányoltak.

A kártérítést az ügyben indított vizsgálat ajánlása alapján fizeti ki a brit kormány. A vizsgálatot jövőre zárják le, és várhatóan abban arra tesznek javaslatot, hogy a szélesebb kör, így például az áldozatok gyerekei is kapjanak kártérítést.

(forrás: RTL.hu)
hirdetés

Könyveink