2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Romániában lassul, de még nem tetőzött a járvány negyedik hulláma

Romániában tíz százalékkal több koronavírusos fertőzöttet diagnosztizáltak a vasárnap véget érő héten az előző héthez viszonyítva, ami azt jelzi, hogy már második hete lassul a fertőzés terjedésének üteme, de még nem tetőzött a járvány negyedik hulláma.

 Az országban ugyanakkor az elhalálozások száma még mindig 25 százalékkal növekedett az előző héthez képest, és lakosságarányosan világviszonylatban továbbra is Romániában szedi a legtöbb áldozatot a járvány.

Romániában most először azonosítottak több mint 100 ezer koronavírus-fertőzöttet egyetlen héten. Ez 10,8 százalékkal haladja meg a fertőzöttek előző heti számát. A múlt vasárnap (október 10-én) véget ért héten csaknem 27 százalékos volt a növekmény, míg azt megelőzően július közepe óta hétről hétre átlagosan hatvan százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma a megelőző héthez képest.

A legmeredekebben szeptember közepén emelkedett a járványgörbe Romániában: a szeptember 20-án véget ért héten csaknem 90 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma. Ebben az ütemben a szeptember 8-a óta eltelt alig több mint egy hónap alatt megtízszereződött, illetve az augusztus elseje óta eltelt két és fél hónap alatt megszázszorozódott a fertőzöttek száma. A koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhalálozottak száma - a fertőzöttségi görbét egy-két hét késéssel követve, annál alig kisebb mértékben - ebben az időszakban átlagosan heti 50 százalékkal növekedett.

Romániában az elmúlt héten 2350 koronavírusos beteg haláláról számoltak be a hatóságok: ezzel az ország továbbra is (október elseje óta) az első helyen áll a világban az egymillió lakosra jutó Covid-halálesetek számának tekintetében.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem által közölt nemzetközi adatok sorában az egy hét alatt elhunyt betegek abszolút számának tekintetében Románia a harmadik helyen áll a jóval népesebb Egyesült Államok (11 500 haláleset) és Oroszország (6700 haláleset) után. Romániában az előző két hét esetszámai alapján jelenleg napi 13 400 új fertőzött számít átlagosnak: ehhez képest vasárnap (a szokásosnál jóval kevesebb teszt kiértékelése alapján) "csak" 11 500 új fertőzöttet diagnosztizáltak. Az utóbbi napon 299 koronavírusos beteg halt meg, ez néhány százalékkal haladja meg a kéthetes mozgóátlagot.

A szakemberek arra számítanak, hogy az esetszámok - ha lassúbb ütemben is, de - tovább emelkednek, pedig az egészségügyi rendszer a mostani leterheltséggel is alig tud megbirkózni. A kórházakban már csaknem 19 ezer koronavírusos beteget ápolnak, közülük vasárnap 1750-nek jutott hely az intenzív terápián. Azt nem tudni, hány betegnek lenne még rá szüksége, hiszen napok óta nincs már szabad ágy, a sürgősségi ügyeleteken várakoztatják a súlyos betegeket.

A belügyminiszter által "kritikusnak" minősített helyzetet a hatóságok az alacsony átoltottságnak tulajdonítják. Romániában szombaton haladta meg a 35 százalékot az első adag oltást megkapók aránya a beoltható - 12 év feletti - lakosság körében, a közvélemény-kutatások szerint azonban a lakosság 60 százalékának nem is áll szándékában beolttatni magát.

*

Hamarosan elkezdik a 14 és 18 éves közötti korosztály koronavírus elleni beoltását Ukrajnában, az ehhez szükséges dokumentumokat az egészségügyi minisztérium már elkészítette, közölte vasárnap Oleh Ruban, a fogyasztóvédelmi szolgálat kijevi részlegének igazgatója egy tévéműsorban. A tisztségviselő azt nem tudta megmondani, hogy mikortól indulhat el ennek a korosztálynak az oltása.

Közben az országban elsőként - péntektől - a legszigorúbb, vörös járványhelyzeti kategóriába átsorolt dél-ukrajnai Herszon megye helyi vezetése arról számolt be, hogy a régióban a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházak telítettsége elérte a 70 százalékot: pénteki adatok alapján a 2006 ágyból 1281 volt foglalt. Mikola Jakimenko, a megyei válságstáb vezetője közölte, hogy további négyszáz ágyat terveznek elkülöníteni. Szavai szerint orvosi oxigénből 2-4-szer többre van szüksége most a betegeknek, mint a korábbi járványhullámok idején, mert most súlyosabb a betegség lefolyása.

Herszon után hétfőtől újabb négy megye - Odessza, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk és Donyeck - kerül át a vörös besorolásba. Kárpátalja és a főváros, Kijev egyelőre még a jelenlegi legenyhébb, sárga kategóriában van. Andrij Szadovij, Lviv (Lemberg) polgármestere bejelentette, hogy hétfőtől a nyugat-ukrajnai városban is szigorú korlátozásokat vezetnek be: az iskolákban november 1-jéig oktatási szünet lesz, bezárnak az óvodák is. A kulturális és sportlétesítmények, bevásárlóközpontok, vendéglátó egységek csak akkor működhetnek, ha az alkalmazottak és a látogatók be vannak oltva, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel rendelkeznek, és a helyiségekben a férőhelyeket legfeljebb a feléig tölthetik meg. A vendéglátóhelyek a fenti feltételek mellett is csak este 11 óráig tarthatnak nyitva.

A vörös kategóriába sorolt régiókban a szabályok szerint a mozikat, színházakat, múzeumokat, bevásárló- és szórakoztató központokat, vendéglátóipari egységeket, piacokat, edzőtermeket és uszodákat csak azok látogathatják, akik megkapták a védőoltás mindkét dózisát, továbbá azok az oktatási intézmények működhetnek a szokásos módon, ahol az alkalmazottak száz százaléka teljes védettséggel bír.

Ukrajnában vasárnapra 11 288-cal 2 635 170-re nőtt az azonosított új fertőzöttek száma, az elhunytaké 219-cel 60 633-ra, az aktív betegeké pedig több mint 7500-zal 248 540-re. Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 6 467 945-en kapták meg valamely védőoltás mindkét dózisát a 42 millió lakosú Ukrajnában. További 1 454 470-en még csak az oltás első dózisát vették fel. Szombaton 82 200 embert oltottak be az országban.

*

A világon 240 665 365 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 898 487 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 240 388 040 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 894 699 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink