2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Romániában két hétre bezárnak az iskolák, kötelezővé válik a maszkviselés

Oroszországban munkaszünetet tartanak, Romániában két hétre bezárnak az iskolák. Nemzetközi kitekintés.

November elején megkezdhetik az Egyesült Államokban az 5 és 11 év közötti gyermekek beoltását az amerikai Pfizer gyógyszeripari és a német BioNTech biotechnológiai vállalatok által közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinával. A tervek szerint a körülbelül 28 millió gyermek beoltását azonnal megkezdik, amint az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyt ad a csökkentett adagú Pfizer-BioNTech vakcina sürgősségi felhasználására az 5 és 11 év közötti gyermekek körében. A Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció szerint ez november első hetében megtörténhet.

A Pfizer október első hetében nyújtotta be az FDA-hoz az 5 és 11 év közötti gyermekek oltására kifejlesztett koronavírus elleni vakcina sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyezési kérelmét. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet tanácsadó bizottsága előreláthatólag jövő kedden ülésezik, hogy megvitassa a vakcinával kapcsolatos kérelmet. A szervezet már korábban közölte, hogy gyorsan el akarják végezni a beadvány vizsgálatát.

 "Ez stratégia kulcsfontosságú, hogy csökkenteni tudjuk a vírus hatását az Egyesült Államokban" - mondta szerdán Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsadója. A szakember ismertetett egy friss tanulmányt is, amely szerint a koronavírussal fertőzött gyermekek ugyanolyan könnyen tovább adják a fertőzést, mint a felnőttek, annak ellenére, hogy a statisztikák szerint 50 százalékuk tünetmentesen átvészeli a betegséget. "Ha be tudjuk oltani a 28 millió gyermek túlnyomó részét, úgy gondolom, hogy ez nagy szerepet játszhat a fertőzés terjedésének csökkentésében" - tette hozzá Fauci.

A Fehér Ház szakértői arról is beszámoltak, hogy már beszerezték a szükséges mennyiségű oltást a gyermekek számára, és azt tervezik, hogy a speciálisan csomagolt gyermekvakcinát több mint 25 000 gyermek- és felnőtt orvosi rendelőben, kórházban, gyógyszertárban, közösségi egészségügyi központban, valamint iskolában teszik elérhetővé. Ezen kívül - mint mondták - egy felvilágosító kampányt is terveznek, amelynek keretében tájékoztatnák a szülőket.

Jeff Zients, a Fehér Ház Covid-19 munkacsoportjának vezetője szerdán arról számolt be, hogy - amennyiben a vakcina megkapja a jóváhagyást - az első héten 15 millió adagot osztanak szét. A kormány tervei szerint egy képlet alapján osztják el az oltásokat a különböző államok között, attól függően, hogy mennyi 5 és 11 év közötti gyermek él az adott területen.

Az egészségügyi szakemberek nem számítanak arra, hogy a családok már az engedélyezést követő első héten beoltatják gyermekeiket. Egy friss felmérés szerint az Egyesült Államokban a szülők körülbelül 30-35 százaléka szeretné, ha gyermeküket azonnal immunizálnák. Az Egyesült Államokban körülbelül 219 millió 12 éves vagy annál idősebb állampolgár, vagyis a teljes lakosság 66 százaléka kapott koronavírus elleni védőoltást. Csaknem 190 millióan a védettséghez szükséges összes oltást megkapták.

*

Romániában kéthetes kényszerszünetre küldik jövő héttől az iskolásokat, mindenütt kötelezővé válik a védőmaszk viselése, és az oltatlanok mobilitását korlátozó további megszorításokat vezetnek be, jelentette be szerdán Klaus Iohannis államfő, miután megbeszélést tartott a koronavírus-járvány elleni védekezésben illetékes hatóságok vezetőivel. Az elemi iskolák alsó tagozatán jövő héten amúgy is vakáció lenne, ezt azonban most a teljes közoktatásra kiterjesztik, és kéthetesre bővítik. Az államfő egyelőre nem részletezte, hogyan változik a tanév szerkezete, de a román média azt valószínűsíti, hogy a járványügyi kényszervakációk miatt rövidebb lesz a nyári szünet.

A korlátozások részleteit kormányhatározatban pontosítják a hét folyamán. Iohannis példaként említette, hogy általános éjszakai kijárási tilalom lép életbe, ez azonban a beoltottakra nem vonatkozik. Napközben a legtöbb helyre csak a védettséget igazoló "zöld igazolvánnyal" lehet majd belépni.

Az államfő kijelentette: addig van szükség korlátozásokra, amíg a kétkedőket is sikerül meggyőzni, hogy a világjárvány csak oltással fékezhető meg. Rámutatott: Nyugat-Európában, ahol 70-80 százalékos az átoltottság, az emberek visszatértek megszokott életükhöz, a járvány már nem érezteti hatását. Ezzel szemben a földrész "innenső" részében, ahol különböző okok miatt az emberek fenntartásokkal viszonyulnak a vakcinához, a járvány egy újabb hulláma pusztít, Romániában pedig katasztrofális helyzet alakult ki: több száz ember hal meg és több tízezer fertőződik meg naponta.

Iohannis felhívást intézett polgártársaihoz: ne dőljenek be azoknak, akik azt hazudják, hogy a vakcina veszélyes, vegyék fel az oltást, mert csak így védhetik meg magukat a betegség súlyos formáitól, a társadalom egésze pedig csak így fékezheti meg a járványt.

Az államfő - több mint egy éves szünet után - azt követően ragadta magához a kezdeményezést a járvánnyal kapcsolatos intézkedések terén, hogy Romániában kedden meghaladta az ötszázat a betegségben egyetlen nap alatt elhunyt áldozatok száma. Iohannis úgy értékelte: riasztó az a tétlenség, ahogyan a hatóságok viszonyultak ehhez a drámai helyzethez.

A 19,3 millió lakosú Romániában szerdán meghaladta a másfél milliót a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma, és 14 ezer fölé emelkedett a naponta újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések kéthetes átlaga. Az utóbbi héten több mint 2500 koronavírusos beteg vesztette életét az országban, és immár harmadik hete lakosságarányosan Romániában szedi a legtöbb áldozatot a járvány a világban. Romániában eddig a beoltható - 12 év feletti - lakosság 35,7 százaléka oltatta be magát.

*

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán elrendelte, hogy a koronavírusjárvány-helyzet romlása miatt október 30. és november 7. között munkaszünetet tartsanak Oroszországban. Putyin, aki döntésével az orosz kormány kedden kidolgozott javaslatcsomagját hagyta jóvá, a Rosszija 24 televízió által élőben közvetített kormányülésen hangsúlyozta, hogy a munkabért a kényszerszabadság alatt is ki kell fizetni, a leállás miatt veszteségeket elszenvedő vállalkozásokat pedig támogatnia kell az államnak.

Az orosz elnök azt is jóváhagyta, hogy azok a régiók, ahol a legsúlyosabb a járványhelyzet, már október 23-tól bevezethessék a munkaszünetet. Idén korábban május 1. és 10. között rendeltek el hasonló kényszerszabadságot Oroszországban.

Az újonnan diagnosztizált koronavírusos betegek ápolására alkalmas 276 500 kórházi ágy 86,6 százaléka már foglalt Oroszországban. A 85-ből 27 régióban az ágyak több mint 90 százaléka foglalt. 17 régióban - Amur, Volgográd, Voronyezs, Kirov, Kurszk, Novgorod, Omszk, Orenburg, Szamara, Szaratov, Szverdlovszk, Tomszk és Cseljabinszk megyében, valamint a komi, a mordvin, az északoszét és tatár köztársaságban - "kritikus" a helyzet a halálozás, a kórházi ápoltak aránya és a súlyos betegek száma tekintetében.

Moszkvában október 25-től négy hónapra amúgy is otthon-tartózkodásra hívják fel azokat a 60 év feletti és krónikus beteg lakosokat, akik még nem kapták meg a védőoltást vagy nem estek át az elmúlt fél év alatt az új típusú koronavírus okozta betegségen. Ugyanerre az időszakra a moszkvai munkaadóknak távmunkára kell átirányítaniuk alkalmazottjaik legkevesebb 30 százalékát és a 60 év feletti összes dolgozójukat. A rendelet nem vonatkozik az oltottakra és az új koronavírusos fertőzésből korábban felépült betegekre, valamint az egészségügy, a hadiipar, az űripar, a nukleáris energetika és más stratégiai ágazatok munkatársaira. A szolgáltató szférában az alkalmazottak átoltottságának december 1-ig el kell érnie a 80 százalékot.

Az új koronavírusos fertőzés következtében az elmúlt egy nap alatt 1028-an vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 226 353-ra emelkedett az orosz operatív törzs szerdai adatai szerint. Októberben  immár 13. alkalommal dőlt meg a napi halálozási rekord. A nem véglegesített halálozási ráta 2,8 százalék.

Az igazolt fertőzöttek száma 34 073-mal 8 094 825-re emelkedett. Az esetszámok napi növekedése 0,42 százalékos, a tünetmentes esetek aránya 9 százalék. A felépültek száma 25 231-gyel 7 065 712-re nőtt. Az országban 802 760 aktív esetet tartanak számon.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 201,1 millió, az elmúlt napon pedig 512 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 738 781 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

*

A világon 242 005 468 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 921 419 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 241 549 529 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 912 878 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink