2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Romániában elhalasztották a jódtabletták kiosztását

Április második feléig elhalasztják Romániában a "nukleáris incidens" esetére beszerzett harmincmillió jódtabletta kiosztását.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint, miután a családorvosok elutasították, hogy részt vegyenek egy ilyen "bürokratikus" akcióban, a hatóságok előbb tájékoztató kampányt indítanak, szórólapokat készítenek elő, mert "nem is szabad" szétosztani a tablettákat, amíg meg nem értetik az érintettekkel, hogy a jódtablettákat szigorúan csak hatósági javaslatra, a megfelelő pillanatban szabad bevenni, megelőzésszerű alkalmazásuk értelmetlen és veszélyes, mert pajzsmirigybetegséget okozhat. Másfelől fontos, hogy ne keltsenek pánikot és az emberek megértsék, hogy csak elővigyázatosságról van szó, tette hozzá.

Rafila kifejtette: a jódtabletták szétosztása több, mint szervezési probléma, amelyre minden bizonnyal a családorvosok bevonása nélkül is találnak majd megoldást. "Az egészségügyi ellátó rendszer felelős minden romániai páciensért, így a családorvosok is a hozzájuk feliratkozott páciensekért, az ő egészségük nem bürokratikus kérdés".

Romániában a jászvásári gyógyszergyár március végén küldte szét a megyei közegészségügyi hatóságokhoz az egészségügyi minisztérium megrendelésére rekordidő alatt legyártott, 65 milligrammos kálium-jodid tablettákat, miután – az ukrajnai atomerőművek körüli harcok hírére és az atomfegyverek esetleges bevetésére utaló moszkvai nyilatkozatok hatására az emberek pánikszerűen felvásárolták a gyógyszertárak jódtabletta-készleteit. A tárca március elején azt közölte, hogy a hatóságok szükség esetén a legrövidebb időn belül kiosztják a lakosságnak a jódkészítményeket, csakhogy kiderült, hogy az állami tartalékalapban sincs elegendő tabletta.

A bukaresti egészségügyi tárca tájékoztatása szerint a kiosztandó jódkészítményt a hatóságok felhívásától számított nyolc órán belül kell bevenni: egyhónaposnál kisebb csecsemők esetében negyed tablettát, 3 éves korig legfeljebb fél tablettát (testsúly függvényében), 3 és 12 év között egy, 12 és 40 év között pedig két egész tablettát.

Negyven év felett nem ajánlott a légkörbe került radioaktív jód megkötését akadályozó jódtabletta bevétele, csak rendkívül erős (5 Gray feletti) sugárfertőzés esetén, olvasható a román szaktárca közleményében.

 

MTI/Balázs Attila
MTI/Balázs Attila

Izraelben ismét visszavonulóban a koronavírus-járvány, a fertőzési együttható 1 alá süllyedt, jelentette az izraeli egészségügyi minisztérium honlapja. A fertőzési együttható (R) hétfőn 0,92. Ez azt jelenti, hogy 100 vírushordozó 92 embernek adja át a fertőzést, az új fertőzöttek száma folyamatosan csökken.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint csaknem 60 ezer teszt elvégzésével 10 664 új vírushordozót azonosítottak vasárnap, 17,88 százalékos pozitivitási aránnyal. Jelenleg 58 341 aktív fertőzöttet tartanak nyilván Izraelben, mellettük 20 042-en vannak házi karanténban, mert fertőzöttel érintkeztek.

A tárca hétfői jelentése szerint jelenleg a kórházakban fekvő 773 beteg közül 254-nek súlyos az állapota, 98-an lélegeztetőgép segítségére szorulnak, és 17-en műtüdővel lélegeznek.

A koronavírus-járvány kezdete óta 3 950 233 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok a mintegy 9,4 millió lakosú országban. Tavaly december vége óta 6 703 574, ötévesnél idősebb embert, az ország lakosságának 72,09 százalékát oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. Három oltást 4 478 289-en kaptak, és 764 332-en adatták be maguknak a negyedik oltást is. Az egészségügyi minisztérium honlapja szerint 10 530-an haltak meg a koronavírus okozta betegségben a járvány öt hullámában 2020 februárja óta. Az elmúlt hét napban 23-an vesztették életüket, ami 45,2 százalékos csökkenést jelent az előző hét naphoz képest.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink